Joy M’Bathas kritik mot Malou: ”Så respektlöst”

Joy M’Batha.
Joy M’Batha.

Hennes medverkande i ”Malou efter tio” rörde upp en debatt då von Sivers liknade hennes efternamn vid ”en trumma”.

I Sommar i P1 gör Joy M’Batha upp med innebörden av kommentaren.

– Hela mitt liv har jag hört mitt namn köras över, skrattas bort och förlöjligas.

I sitt sommarprat berättar artisten Joy M’Batha om rasismen och utanförskapet som har följt henne genom livet.

Bland annat tar hon upp sitt medverkande i TV4:s ”Efter 10” i december 2017 då Malou von Sivers kommenterade uttalet av hennes efternamn.

– Mmmmmbatha, det är så härligt att säga. Sydafrikanskt namn. Ja. Det låter som en trumma nästan, säger programledarveteranen i avsnittet.

I Sommar i P1 säger Joy M’Batha att hon hade blivit glad och hedrad över att få gästa ”Efter 10” och såg fram emot inspelningen.

Hon säger även att Malou von Sivers frågade innan sändningen hur efternamnet ska uttalas.

– M’Batha sa jag, och hon repeterade helt korrekt. Jag var tacksam för frågan och att den kom före sändningen. När programmet drog igång blev det fel ändå.

Joy M’Batha gästade Malou von Sivers i ”Efter tio” 2017.
Joy M’Batha gästade Malou von Sivers i ”Efter tio” 2017.

”Vad i helvete”

När liknelsen med trumman kom berättar Joy M’Batha att hon blev ställd och inte visste hur hon skulle reagera eftersom de hade en 20 minuter lång sändning framför sig.

– Men vad i helvete, en trumma? Är jag någon slags kliché? Den afrikanska vilden med rytmen i blodet? Efter den inledningen var jag låst, släppte inte in.

Efter programmet publicerade hon ett klipp från programmet på sociala medier som fick blandade kommentarer. Några skrev att Joy M’Batha var lättkränkt, andra att Malou von Sivers var oprofessionell.

– Hela mitt liv har jag hört mitt namn köras över, skrattas bort och förlöjligas. Det är så respektlöst. Mitt namn är värt att uttalas rätt.

Aftonbladet har sökt Malou von Sivers utan framgång. 2017, efter intervjun i TV4 svarade programledaren såhär i ett sms till Expressen:

"Det var mycket tråkigt att Joy tyckte så. Jag har stor respekt för henne som artist och hennes person. Det är imponerande att följa hennes konstnärskap och det var därför jag bjöd in henne. Jag tyckte att hon hade ett ovanligt vackert namn. Eftersom jag har varit i Sydafrika, intervjuat Nelson Mandela och har sydafrikanska vänner har jag lagt märke till att det finns många melodiska namn i språket. Intervjun med Joy uppskattades och berörde mig och många av mina tittare".

Malou von Sivers.
Malou von Sivers.
Publisert:

LÄS VIDARE