Jan Guillou skriver ny ”Hamilton”-bok: ”Ett pensionärsäventyr”

Författaren: ”Om jag dör nu, så kommer boken i alla fall att komma ut”

Jan Guillou.
Jan Guillou.

Jan Guillou skriver just nu på en ny ”Hamilton”-bok.

Superagenten Carl Hamilton och vännen Erik Ponti har nu blivit pensionärer.

– Pensionärers olika vedermödor kommer att drabba dessa två musketörer lite olika förstås, säger Jan Guillou.

Jan Guillou, 77, arbetar nu på det sista kapitlet av boken, kan Aftonbladet berätta.

– Det är ett pensionärsäventyr. Hamilton är 67 år och hans återupplivade vänskap från förr i världen, Erik Ponti, är 77 år. De tycker att de skulle kunna göra en och annan nytta i samhället i alla fall, fastän de är pensionärer. Och så blir det förstås ett vådligt äventyr.

Boken har fått titeln ”Den som dödade helvetets änglar”.

Det låter tungt!

– Ja, det är inte vilka pensionärer som helst som vi har att göra med här, säger Jan Guillou och skrattar.

När kommer boken ut?

– Nu är jag i väldig otakt som alla andra på grund av corona, för det här är inte en tidpunkt jag brukar bli klar med en bok, utan det här brukar vara utgivningstid. Så det här är inte riktigt i synk, men den ska komma ut i januari.

Fristående från bokserien

Jan Guillou gav ut sina tio böcker om Carl Hamilton mellan 1986 och 1995. Böckerna blev enorma försäljningssuccéer, Jan Guillou blev en av Sveriges mest lästa författare och böckerna har filmatiserats flera gånger genom åren. Hamilton återkom också i två andra böcker 2006 och 2008.

Men författaren säger att man inte kan räkna den nya boken som den elfte i ordningen ”Hamilton”-böcker, utan snarare som en fristående och helt annan typ av bok.

– Jag skriver i en annan stil som jag aldrig har provat på tidigare, med en annan teknik och det här är en pensionärsbok. Pensionärers olika vedermödor kommer att drabba dessa två musketörer lite olika förstås. Hamilton har inga som helst bekymmer med modern elektronik och sådant där, medan Erik Ponti har ett helvete med det. Det kommer att uppstå en viss komik, hoppas jag.

Mikael Persbrandt som Carl Hamilton i filmen "Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter".
Mikael Persbrandt som Carl Hamilton i filmen "Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter".

Det är ju en otroligt igenkänd och populär bokserie, ser du risker med att nu skriva en till ”Hamilton”-bok i dag?

– Ja naturligtvis, det finns en alldeles given upprepningsrisk och det finns också en risk att man överexploaterar ett populärt varumärke. Det skulle ha varit dumt om jag hade skrivit en ”Hamilton”-thriller på samma sätt som förr i världen. Det hade inte funnits något skäl till det, tycker jag. Men den här pensionärsvinkeln förändrar allting. Hamilton har just genomgått en höftledsoperation, så han går omkring med krycka, och Erik Ponti har opererat ryggen och haltar omkring med käpp. Detta kommer att vara dem till ett visst besvär ute på en del äventyr, men det fixar de nog.

Kan bli fler böcker

Jan Guillou är öppen för att skriva fler böcker om pensionärsradarparet.

– Jag är pensionär själv, jag är ju Erik Ponti, och man kan skoja med hans vedermödor på mer än ett sätt, så det skulle säkert finnas utrymme att fortsätta på det här omaka och ovanliga tandemparet ute på nya äventyr.

Hans förläggare har nu det som är klart av boken på sitt bord.

– Jag brukar säga att om jag dör nu, så kommer boken i alla fall att komma ut.

Brukar du ha den typen av tankar?

– Det är en tvångstanke jag har i slutet på varje roman. Att här ligger en jättehög med papper som är värdelösa, men om jag skriver 20 sidor till så är det jättevärdefullt. Men jag måste skriva de där 20 sidorna till, annars är det ingenting. De där sista dagarna brukar jag skriva väldigt mycket snabbare och mer än i början.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN