Gunnar Ernblad

Röstskådespelaren Gunnar Ernblad är död

Bert-Åke Varg: Han var så ambitiös, bjussig och härlig

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Gunnar Ernblad.
Gunnar Ernblad.

NÖJE

Röstskådespelaren Gunnar Ernblad har gått bort efter en tids sjukdom.

Han gjorde bland annat rösten till B1 i ”Bananer i pyjamas” och en som minns honom med värme är ”B2”-kollegan Bert-Åke Varg.

– Han var en väldigt fin person.

Den välmeriterade röstskådespelaren Gunnar Ernblad, med mängder av dubbningsuppdrag på sitt cv, är död. Han somnade in i söndags efter en tids sjukdom, något hans bror Ingvar Ernblad bekräftar för Aftonbladet.

– Det är givetvis jättesorgligt. Jag bor i Skåne och han bodde i Stockholm och vi brukade ses ett par gånger per år. Det som var jättesorgligt är att vi inte har träffats på två år på grund av pandemin. Ännu mer sorgligt är att jag ska upp till Stockholm nästa vecka och vi hade bestämt oss för att ses. Jag pratade med honom i telefon flera gånger de senaste veckorna. Det här är överraskande trots att han var sjuk.

Gunnar Ernblad debuterade redan 1969 när han gjorde en av rösterna i ”Mästerkatten i stövlar” som även Bert-Åke Varg medverkade i. De spelade sedan i ”Bananer i pyjamas”, Gunnar Ernblad gjorde rösten till B1 medan Bert-Åke Varg röstgestaltade B2.

Kollegan Bert-Åke Varg.

Genom åren har Gunnar Ernblad gjort otaliga röstroller i bland annat ”Pelle Svanslös”, ”Smurfarna” och ”Beck – spår i mörker”.

Han gjorde rösten som sultanen i ”Aladdin” 2019 och så sent som i år gestaltade han Lama Su i tv-serien ”Star Wars: Uslingarna”.

Bert-Åke Varg minns Gunnar Ernblad med värme.

– Han var en väldigt fin person. Vi gjorde otroligt mycket dubbning tillsammans. Gunnar var så ambitiös, bjussig och härlig. Vi hade alltid roligt tillsammans. Men jag visste inte att han var sjuk.

Gunnar Ernblad gjorde rösten till B1 i ”Bananer i pyjamas”.

Aftonbladet har också varit i kontakt med bästa vännen och tv-fotografen Bosse Lindström.

– Jag skulle tro att jag var hans närmaste vän, vi har känt varandra i 40 år. Vi jobbade mycket ihop sista tre åren och var runt halva Sverige och spelade in 60 jazzkonserter, fyra gick på SVT i somras.

– Han blev dålig i våras, det var på väg att lösas verkade det som, men så gick han plötsligt bort. Jag åkte och handlade åt honom varje vecka och har gjort det sedan februari. Senast i torsdags var jag där, då stod vi i dörren och snackade och garvade. Vi hade samma humor.

Gunnar Ernblads särbo Christel Ljunggren:

– Det är stor sorg och saknad.

Han efterlämnar även en dotter och en bror. Gunnar Ernblad blev 75 år.

ANNONS

Vinterns stora rea hos Cellbes är här! Upp till 60% rabatt på tusentals varor. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Titti Sjöblom: Blir ändå alltid jämförd med mamma

ÄMNEN I ARTIKELN

Gunnar Ernblad

Bert-Åke Varg