Mejla

Linn Elmervik

Var är kvinnorna, TV4?

Linn Elmervik om uppställningen i ”Bonde söker fru”

”Bonde söker fru”. Peja, Filip, Backis och Daniel.
”Bonde söker fru”. Peja, Filip, Backis och Daniel.

42 procent av de som arbetar inom jordbruk är kvinnor.

Det verkar inte TV4 bry sig om.

För i ”Bonde söker fru” finns inte en kvinnlig bonde så långt ögat når. I stället är det lantbrukarna Pär Eric ”Peja” Nilsson, Filip Nilsson, Mikael ”Backis” Backstulid och Daniel Eriksson som letar efter kärleken bland hoppfulla brevskrivare.

Enligt siffror från Jordbruksverket är 42 procent av de som arbetar i jordbruket och 18 procent av alla jordbruksföretagare kvinnor. En mansdominerad bransch men det låter inte som hjärnfysik att hitta bönder av båda könen med den statistiken. Tidigare år har produktionen lyckats mycket bättre med att blanda upp bönderna.

En obegriplig logik

Faktum är att TV4 nästan lyckades – men snubblade på målsnöret. Produktionen castade grisbonden Jenny Pettersson till årets säsong men skuffade undan henne i det mer styvmoderligt behandlade webbprogrammet ”Kärlek åt alla” på TV4 Play där deltagarna får dejta mer på egen hand. En obegriplig logik.

Varför välja bort den enda lilla mångfald som fanns att skönja i deltagarlistan?

Det blir lite mer sunkigt

Peja, Filip, Backis och Daniel är alla älskvärda individer men det hjälper inte.

Det blir automatiskt lite mer sunkigt att titta på ett dejtingprogram där bara kvinnor trånar efter män och inte tvärtom, även om kvinnorna är där högst frivilligt. Särskilt när programkonceptet ”Bonde söker fru” faktiskt tillåter ett mer varierat upplägg.

Ur ett krasst försäljningsperspektiv skulle TV4 knappast heller förlora tittare på fler kvinnliga i ”Bonde söker fru”. Tittarna skulle inte svika.

Visst ska ”Bonde söker fru” egentligen mest agera romantisk mys-tv. Men fortsätter det såhär riskerar det att bli en ofräsch sådan.


TV4:s svar på varför inga kvinnliga bönder är med i huvudprogrammet:

– ”Bonde söker fru” såväl som ”Kärlek åt alla” är båda viktiga format för oss och när vi tittar vem som ska vara med i respektive program försöker vi alltid ta hänsyn till dynamik men också vad som passar bäst för var och en av bönderna, säger Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Bonde söker fru”.

Publisert:

LÄS VIDARE