Magnus Hedman: Det smärtar att höra Lance berätta

Efter missbruksåren – reagerar på sonens ord i tv

Lance Hedman och hans syskon fick leva på chokladpuffar när pappa var för hög för att ta hand om sina barn.

För Aftonbladet berättar Magnus Hedman hur ont det gör att höra sin son berätta om uppväxten:

– Man är så mycket i drogernas våld och känner inte igen sig själv, jag tänkte: ”Shit alltså, har jag verkligen gjort det där?”, säger han.

Före detta fotbollsproffset Magnus Hedman, 48, har varit öppen med sina tidigare missbruksproblem. Ändå gjorde det ont i honom att höra sonen Lance Hedman, 21, berätta om uppväxten i veckans avsnitt av ”Behandlingen” på Kanal 5.

– Det är klart att det smärtar att höra och se Lance när han berättar det, säger han.

– Samtidigt hoppas jag att det kan ge människor som kanske mår dåligt i dag inspiration att oavsett hur dåligt du mår så finns det en utväg. Den utvägen är samma för alla. Man måste be om hjälp. Man klarar det inte på egen hand. Det var det felet jag gjorde första gången jag slutade. Jag trodde att jag skulle klara allt på egen hand, men det gör man inte. Man måste be om hjälp för att klara det. Att jag inte gjorde det har lett till många tuffa situationer och år för mina barn.

Magnus Hedman.
Magnus Hedman.

Går inte att fly

Lance Hedman berättar i ”Behandlingen” hur han och syskonen kunde tvingas leva på chokladpuffar för att pappa var för hög för att kunna ta hand om dem.

– Jag tänker bara hur jäkla förlorad och körd jag var. Jag tog mig bara an dagen i ett överlevnadsmode, säger Magnus Hedman efter att ha sett och hört sin son berätta i tv.

– Eftersom jag har jobbat mycket med mitt eget tillfrisknande vet jag en del om beroendesjukdomen, det blir fel att slå på sig själv, men man måste ta ansvar och stå för det man har gjort och inte gjort i sitt föräldraskap. Det går inte att fly från. För min del handlar det om en livslång gottgörelse i form av att jag varje dag är den bästa versionen av mig själv, den bästa pappan, den bästa medmänniskan. Vareviga dag.

Lance och Magnus Hedman.
Lance och Magnus Hedman.

”Vi behöver inte ’vara män’ med varandra”

I ”Behandlingen” där Lance Hedman medverkar för att ta tag i sitt eget alkoholmissbruk betonar han att han idag har en mycket bra relation med sin pappa. Det bekräftar också Magnus Hedman:

– Det fina i det här nu i dag är att vi de facto kan hjälpa varandra med varandras tillfrisknande från det här och att vi har den relation vi har i dag, som är så pass ärlig, öppen och såbar. Vi behöver inte ”vara män” med varandra, vi kan vara sårbara och prata känslor.

Magnus Hedman har under flera år arbetat med beroendeproblematik och bland annat gjort podcasten ”Hedman & Hedén – en beroendepodd” tillsammans med Nemo Hedén.

– Jag är så tacksam för att Lance har fått det livet han har i dag och att vi har en så pass fin relation. Det har varit tufft, beroendesjukdomen är även en familjesjukdom och det slår hårt på alla nära och kära, när man är som mest maktlös så har man inte förmågan att ens ta hand om sig själv, säger Magnus Hedman.

”Behandlingen” sänds på Kanal 5 onsdagar och streamas på Discovery+.

Publisert:

LÄS VIDARE