Jan-Olov Andersson

Bästa avsnittet av ”På spåret” den här säsongen

En rekordsnabb tiopoängare på första resmålet. Många musikfrågor, fast de egentligen inte skulle vara just musikfrågor. Och spänning ända in mot slutet, trots att ett lag då redan var utklassat.

Det här var överlägset bästa avsnittet av ”På spåret” den här säsongen. Även Kristian Luuk och Fredrik Lindström var i toppform.

Oj, så fel man kan ha.

Jag dömde ut Hanna Hellqvists och Ina Lundströms chanser att gå vidare efter den bleka insatsen förra veckan.

Här visade de sin klass.

Redan efter elva sekunder på första resmålet började de prata om Berlin. Tre sekunder senare drog de i nödbromsen. De tog det på namnet på rollfiguren Mitch Buchannon i tv-serien ”Baywatch”. Skådespelaren som gjorde rollen, David Hasselhoff, sjöng ju ”Looking for freedom” på Berlinmuren när den föll. Fast när de spontant började sjunga låten inne i dressinen, fick Kristian Luuk sätta stopp för dem.

Fast han avbröts snart, när han skulle redovisa ledtrådarna.

– Dra åt helvete! Vi tog det på tian!, skrek Hanna.

Domaren Fredrik Lindström skämtade med Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg om att de kanske inte är så förtjusta i musikledtrådar.

Och sedan radades det upp delfrågor med musikanknytning…

En frisk fläkt i tävlingen med sina spontana kommentarer och glädjerop

På resmålet Berlin om en nattklubb och en effekt i elektronisk dansmusik. På resmålet Havanna om en kubansk sångerska som etablerat sig i USA. Även Närmast vinner hade musiktema. Alla vet väl att Loreen vann Eurovision song contest med ”Euphoria”. Inte lika säkert att alla vet att det var just i Baku, Azerbajdzjanjs huvudstad. Allt det kunde Hanna och Ida.

Över huvud taget var de en frisk fläkt i tävlingen med sina spontana kommentarer och glädjerop. Luuk och Lindström var också i toppform, med kul repliker och kommentarer.

Och trots att Hanna och Ina utklassade motståndarna, var det ändå spännande ända in i mål, för det handlade om Claes och Magdalena skulle knipa tillräckligt med poäng för att gå vidare till Andra chansen. Det gjorde de.


Så bra var lagen

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg.
Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg. Han var länge, fram till pensionen för några år sedan, Mr Rapport. Nyhetsankare där i nästan 30 år. Hon är legendarisk skidskytt med många världscupsvinster, VM- och OS-medaljer. Kom tvåa i ”På spåret” 2005-2006 ihop med Adde Malmberg. Vann förra säsongen ihop med Elfsberg.
Gjorde en habil insats, men tvingades chansa bort sig på sista resmålet, för att försöka gå ifatt motståndarna. Knep resmålet Havanna för att Claes tyckte ”det såg så eländigt påvert ut så det måste vara Kuba”. Tog 3 x 3 poäng på sista delfrågorna, det behövdes för avancemang till Andra chansen.


Det gick ovanligt vilt till inne i dressinen när Hanna Hellquist och Ina Lundström höll låda.
Det gick ovanligt vilt till inne i dressinen när Hanna Hellquist och Ina Lundström höll låda.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Hanna Hellquist/Ina Lundström. Hanna är främst radioprofil, men har även gjort tv, skrivit böcker och är krönikör i Dagens Nyheter. Har tävlat flera säsonger i Kanal 5:s frågelek ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. Vann första och nyligen senaste säsongen, i par med Ebbot Lundberg respektive Jonatan Unge. Ina är också radioprofil, poddare (”Flashback forever”) och stå upp-komiker.
Fräckt att klippa första resmålet Berlin så snabbt. Hade som vanligt full pott på musikfrågorna. Höga poäng överlag även på delfrågorna. Och de tillför programmet en härlig energi. Vann med 38 (säsongens högsta poäng) mot 28.


Så bra var musiken

Eric Bibb sjöng med Sarah Parkmans orkester.
Eric Bibb sjöng med Sarah Parkmans orkester.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sarah Parkmans orkester. Eric Bibb sjöng en suggestiv version av Depeche Modes ”Personal Jesus”. Orkestern på egen hand är förstås som klippt och skurna för att göra Allan Edvalls visa ”Kom”.

Några andra spaningar

Kristian Luuk frågade Fredrik Lindström om han ville berätta om duoappen.
– Svar: Nej, sa han.
Det ryktas att många SVT-profiler tycker att det här med duoappen mest bara är trams.
Hanna Hellqvist skröt om att Ina Lundström hörde att det var Allan Edvalls ”Kom” redan när Sara Parkman tog första stråkdraget på fiolen. Magdalena Forsberg kontrade med att Claes Elfsberg visste det redan innan de hade börjat spela!

Publisert:

LÄS VIDARE