Här dyker Sven-Ingvars okända pistol upp i ”Antikrundan”

”Jag gillar Sven-Ingvars så mycket så jag tyckte att det var en kul grej att visa upp”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Under onsdagen somnade sångaren i Sven-Ingvars in, 74 år gammal.

Ett dygn senare dök en av deras okända pistoler upp i ett avsnitt av ”Antikrundan”.

– När jag insåg att det skulle sändas och hört vad som hänt blev det en väldigt mystisk känsla som jag kommer bära med mig länge, säger Rickard Thunér, expert i programmet.

Det var under onsdagsmorgonen Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson somnade in i sviterna av cancer.

Ett dygn senare, under gårdagens avsnitt av ”Antikrundan”, dyker en av Sven-Ingvars okända pistoler från 1968 upp.

– Jag gillar Sven-Ingvars så mycket så jag tyckte att det var en kul grej att visa upp i programmet. Sedan blev det ju nästan lite kusligt med tanke på det tragiska som hände dagen innan det sändes, säger Rickard Thunér, 37, experten som värderar pistolen i programmet.

Ägaren till pistolen hade köpt en fyndlåda för 25 kronor, i vilken pistolen senare upptäcktes.

Från en floppande filmpremiär

Thunér hade försökt nå Sven-Erik Magnusson under inspelningen av ”Antikrundan” för att säkert kunna ta reda på hur många exemplar som fanns, men trots att han inte fick tag på honom fanns det en spännande historia att berätta.

– Vad vi ser här då är en revolver, en Colt-modell. Och vi är i Karlstad och det här är ju inte ens en leksakspistol utan det är ju alltså ett minne från urpremiären i Karlstad av den film som Sven-Ingvars gjorde 1968 som hette "Under ditt parasoll", säger Thunér i programmet och fortsätter:

– Filmen blev ju blev en fullkomlig flopp. De medverkar i en western-film som inte ens är inspelad i USA. Och den sågas totalt av kritikerkåren och blir, tror jag, ett ganska mörkt kapitel i Sven-Ingvars historia.

”Har varit på tio konserter”

Det var när bandet ännu inte fått en särskilt stor publik som de försökte sig på en filmkarriär, och de små pistolerna delas ut. Det var först ett tag efter den kritikerrisade filmen som deras musikkarriär tog fart och de började få en bredare fanskara, däribland han själv.

– Till exempel lärde jag mig spela gitarr till deras låtar. Därför blev det extra jobbigt att höra om den tragiska bortgången. Jag har varit på tio konserter med bandet och såg dem senast förra året när de var ute på sitt 60-årskalas. Det var den absolut bästa konserten jag sett med dem. Då såg Sven-Erik väldigt pigg ut, trots att det var en lång konsert med många låtar. Han var en stor personlighet på många sätt.

”Det är som en avslutad epok”

Thunér värderade i programmet objektet till att vara värt ”några hundralappar”, något som han fortfarande står fast vid. Men värdefullare har pistolen ändå blivit sedan Sven-Erik Magnussons bortgång.

– Värderingen har ju stärkts i och med att det fått en ytterligare dimension på grund av det tragiska. Nu är det ju som en avslutad epok. Det är ett spännande föremål. Hur många kan inte ha förstörts av lekande barn eller bara kastats bort?

Att programmet sändes bara en dag efter Sven-Ingvars-sångarens bortgång var bara en slump. Men ändå är det ett sådant märkligt sammanträffande att antikexperten aldrig kommer glömma det.

– När jag insåg att det skulle sändas och hört vad som hänt blev det en väldigt mystisk känsla som jag kommer bära med mig länge.

Publicerad:

LÄS VIDARE