Claes Malmbergs flickvän får stanna i Sverige

Får slutföra behandlingen i Lund

1 av 2
Claes Malmberg och flickvännen Janiana Mafra Manchero Silva.
NÖJE

Claes Malmbergs flickvän skulle skickas hem till Brasilien trots en akut hjärnsjukdom.

Nu har Lunds lasarett ångrat sig.

– Det har varit väldigt dramatiskt men nu ska hon opereras igen på torsdag, säger skådespelaren.

I söndags kunde Aftonbladet berätta om en intern strid på Lunds lasarett. I centrum stod skådespelaren Claes Malmbergs flickvän från Brasilien, som under ett besök i Sverige i vintras insjuknade i en akut bakteriell sjukdom i hjärnan.

Janiana Mafra Panchero Silva drabbades efter nyår av svår huvudvärk och balansproblem och fördes i ambulans till sjukhus där man först befarade en hjärntumör. I stället upptäcktes en ovanlig bakterie och hon opererades akut på neurointensiven i Lund, bland annat genom att få en del av höger skallben avlägsnat.

Ville skicka henne till Brasilien

På neurokirurgiska avdelningen ansåg man förra veckan att patienten kunde göra den återstående, andra operationen hemma i Brasilien, något som infektionskliniken starkt motsatte sig.

– Jag upplever det som väldigt inhumant, sa Claes Malmberg som kämpat för att hans flickvän sedan två år ska få stanna på Lunds lasarett tills hon blivit återställd.

Och i går kunde han andas ut. Läkarna hade ändrat sig - den återstående operationen kommer även den att göras i Lund.

– De ringde i måndags och sa att läkaren bestämt sig för en operation i Sverige. Tydligen på torsdag. Så nu gick det fort. Det är en lättnad eftersom väntetiderna för en sådan operation i Brasilien kan vara flera år lång.

Vid operationen ska den del av höger skallben, som man tvingades tas bort när hjärnan svullnat, opereras tillbaka.

– Efter det får hon vara kvar några veckor, men sedan hoppas vi att det är slutet på en sjukhusvistelse som nästan varit tre månader lång.

Skulle utbildas i demensvård

Tanken när flickvännen i november kom till Sverige var att umgås med Claes, samt att gå en utbildning i demensvård via Alzheimerföreningen där Claes Malmberg är en av ambassadörerna.

– Det var vår plan eftersom hon har en pappa som har förstadiet till Alzheimers sjukdom. Nu får vi ta ett steg i taget. Hon längtar ju hem till Brasilien.

Janina kommer att bli helt återställd även om vägen dit blir lång. Hon kan ännu inte gå själv och flera motoriska funktioner är påverkade.

– Förhoppningsvis ska allt rätta till sig men det är lång rehabilitering, säger Claes Malmberg som accepterat att framtidsplanerna fått ta en paus.

– Vi har haft annat att diskutera nu. Prioriteten är att komma bort från sjukhuset. Man inser att livet är större än något annat, jobbet har blivit marginellt för mig.

Samtidigt som han kämpat för att flickvännen ska kunna avsluta sin vård i Sverige har skådespelaren i mars haft premiär med "Hemsöborna" på Stockholms Stadsteater.

– Jag har åkt skytteltrafik mellan Skåne och Stockholm. Det har varit en enorm press, men jag är ju frisk, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM