Stjärnregissören vill göra film om Utøya

Ska samarbeta med Åsne Seierstad

1 av 4
NÖJE

Planer finns kring att göra film om terrordådet på Utøya.

Den välkända regissören Paul Greengrass ligger bakom projektet och ska nu intervjua familjer till offer i dådet.

– Det är det viktigaste första stegen för att fastställa om det här kan bli en spelfilm, säger han till BT.

Regissören Paul Greengrass, planerar att göra en film om terrordådet på Utøya. Greengrass är bland annat känd för att ha arbetat tillsammans med Matt Damon i filmen om Jason Bourne.

Han ska samarbeta med journalisten Åsne Seierstad, som skrivit boken ”En av oss”, som handlar om dådet. En bok som rörde Greengrass djupt, enligt Bergens Tidende.

– Paul Greengrass assistent kontaktade mig för en tid sedan, efter att ha läst ”En av oss”. Jag förstod att han länge hade velat göra en film om den 22 juli men inte har tyckt att det har känts möjligt. Men efter att ha läst min bok har han ändrat sig, säger Seierstad till BT.

Ska intervjua familjer

Enligt den norska tidningen ska Greengrass själv åka till Norge för att prata med familjer som förlorat sina barn den 22 juli.

Tidigare han han Oscarsnominerats för filmen ”United 93”, en liknande film som handlar om flygkapningen under 9/11 i USA. Även då intervjuade han anhöriga till personer som dött.

– Vi mötte alla, intervjuade många. Den processen tog många månader. Vi ska göra samma sak i Norge nu. Det är det viktigaste första stegen för att fastställa om det här kan bli en spelfilm, säger han till BT.

Planen är att spelfilmen inte bara ska gestalta våldet som utspelade sig den 22 juli. Den ska också fokusera på hur Norge som nation agerade genom att fokusera på rättssäkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Utøya

Film