TV4-cheferna umgås med Timell privat: ”Påverkar inte”

TV4-ledningen pekas ut som några av Timells nära vänner och har fått hård kritik för att ha tystat anklagelserna mot honom.

Casten Almqvist, TV4:s vd, medger att de umgås privat.

– Men det skulle aldrig påverka min bedömning när det gäller professionella situationer, säger han.

Under flera år ska chefer på TV4 och produktionsbolaget Meter Television ha skyddat den folkkära programledaren Martin Timell. Tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma” vittnar om en tystnadskultur kring allvarliga anklagelser mot honom och har krävt TV4-ledningens avgång.

De säger också att flera chefer har haft en osund vänskapsrelation med programledaren. Ville han få bort någon från redaktionen tog han kontakt med cheferna och fick sin vilja igenom.

Nöjesbladet har pratat med en inslagsproducent som länge jobbade med programmet. Han säger att flera kollegor tvingades sluta för att Martin Timell inte tyckte om dem.

Stoppat huvudet i sanden

– Ibland var det en per säsong känns det som. Jag vet att Martin själv har sagt att han inte haft något med det att göra. Men det vet jag ju konkret, att det kan ha varit en inslagsproducent som inte fungerat, då ringer Martin till Daniel (Röös, tidigare producent för ”Äntligen hemma”) och säger att den personen ska bort. Och ofta blev det ju så.

Personen säger att han kan minnas uppemot åtta inslagsproducenter som fått sluta på detta sätt. Han beskriver det som en kultur där ledningen duckat för problem och stoppat huvudet i sanden.

– Om Martin inte var nöjd då sa han att han själv skulle ringa upp Åsa Sjöberg eller dra till fyran och snacka med dem. Men vad de har sagt på sina möten vet man ju inte.

En av de nyckelpersoner i TV4:s ledning som pekas ut som en av Martin Timells nära vänner är innehållsdirektören Åsa Sjöberg.

Ville inte se sexfilmerna

Lulu Carter var inredare på ”Äntligen hemma” under 18 säsonger och har tidigare berättat för Nöjesbladet om hur hon under flera år trakasserats av sin programledarkollega Martin Timell. Även TV4:s vd Casten Almqvist pekas ut som en person i Timells vänskapskrets.

Carter berättar att hon också erbjöd Åsa Sjöberg att ta del av de sexfilmer Martin ska ha skickat till henne.

– Hon ville inte ens titta på filmerna. Kort efter att jag pratat med Åsa avslutades mitt kontrakt med TV4, hela min karriär föll i backen för att jag började bli bråkig. Att rädda Martin var viktigare än att stå upp för mig, säger Lulu Carter.

– Jag menar, Martin hade ju till och med Åsa Sjöberg till bordet på hans 50-årsfest.

”Martin har varit en kassako”

Lulu Carter riktar skarpa anklagelser mot TV4 och produktionsbolaget Meter, som hon menar har vetat om Martin Timells beteende under alla år, men ändå hållit honom om ryggen.

Skälet, enligt henne, stavas pengar.

– Martin har varit en kassako, som har dragit in enorma pengar. Han har varit den gulliga grannen med hela svenska folket. Det handlar om pengar, pengar, pengar, säger Lulu Carter.

TV4 meddelande i fredags att de tillsätter en extern och oberoende utredning som genomförs av advokatbyrån Setterwalls. När utredningen är klar kommer den att lämnas över till TV4:s ledning, alltså till samma personer som kritiserats för att ha tystat ner anklagelserna om Martin Timell.

Kräver offentlig utredning

Nu uppmanar Lulu Carter till att hela utredningen offentliggörs.

– TV4:s ledning försöker på ett snyggt sätt smita undan och vinna tid för att slippa bli avsatta. De har beställt en extern utredning, där de själva ska utredas. En utredning som alltså ska levereras till samma ledning som tystat ner och mörkat. En utredning som kommer förbli hemlig tills ledningen beslutat vad som ska bli offentligt och inte. Om TV4 verkligen menar allvar med sin vilja att göra om och göra rätt måste de göra utredningen offentlig. Det som behövs nu är allmänhetens tryck på TV4 att de visar hela utredningen innan de själva granskar den. Annars är risken att det fortsätter att mörka hur de själva har hanterat den här situationen, säger Lulu Carter.

”Skulle aldrig påverka min bedömning”

TV4:s vd Casten Almqvist säger att han umgås med Martin Timell privat men att han aldrig skulle låta en personlig relation påverka hans professionella relation.

– Vi umgås privat, ofta i lite större grupp, men åter igen, det skulle aldrig påverka min bedömning när det gäller en professionell situation. Det här är inte frågor som jag ägnar mig åt dagligdags. Min grundprincipen är att man delar upp det här. Men det här är en industri där många umgås privat och det gör det ännu viktigare att vara distinkt.

Det finns även uppgifter om att Åsa Sjöberg är god vän med Martin. Hur kan man garantera att dessa vänskaper inte har påverat besluten vid förra tillfället?

– Det finns säkert flera skäl till varför vi har gjort fel här. Och exakt vad det är, och hur det kunde bli så fel i det här specifika fallet, det är bland annat det som den oberoende utredningen ska titta på.

Han håller inte med om bilden att det skulle råda en tystnadskultur hos kanalens ledning.

– Jag vill stå för det rakt motsatta. Jag vill stå för en visselblåsarkultur.

Kommer några att få lämna sina tjänster till följd av det här?

– Det finns inga sådana planer.

Casten Almqvist medger att de åtgärder som vidtagits nu borde ha skett för två år sedan. Var man har brustit i hanteringen ska den oberoende granskningen visa, menar Almqvist som själv kommer få ta emot rapporten.

Den ska han senare dra för sin styrelse.

Är det inte problematiskt att ni som anklagas för att vara del av en tystnadskultur kommer ta del av utredningen själva?

– Nej, av det enkla skälet att det är en oberoende granskning. Det är precis som en journalist eller revisor, en advokat är oberoende. Deras jobb är att titta på det här utan hänsyn till något annat än sakfrågan, så det är inte ett problem.

Vidare säger han att de kommer vara helt transparanta med innehållet i utredningen för hans medarbetare och den som vill titta på den. Men med ett undantag.

– Om det är personer som kliver fram och vill vara anonyma som berörs, då kommer det vara undantaget. I övrigt blir den helt transparent.

Nöjesbladet har vid upprepade tillfällen sökt Åsa Sjöberg och Daniel Röös.

Publisert:

LÄS VIDARE