653 kvinnliga sångerskor i uppror mot sexism

Efter teateruppropet – nu berättar operakvinnorna

Uppdaterad 2017-11-24 | Publicerad 2017-11-13

Nu väljer även operavärlden att göra ett upprop.

Under hashtaggen #visjungerut vittnar sångerskor i DN om sexism i operavärlden.

”Tystnadskulturen är utbredd även i operavärlden”, skriver DN.

Operavärlden gör uppror mot branschens tystnadskultur och sexism.

Förra veckan gick 456 kvinnor inom den svenska film- och teaterbranschen ut i ett gemensamt upprop. Under hashtaggen #tystnadtagning vittnade de om trakasserier och övergrepp i branschen.

Nu gör 653 kvinnliga sångare samma sak. Under hashtaggen #visjungerut slår de tillbaka mot tystnadskulturen och berättar om sexism och trakasserier i opera- och konsertvärlden.

”Även här geniförklaras manliga sångare, dirigenter och regissörer, och hålls om ryggen när de begår övergrepp. Och det gäller inte bara stjärnorna. I Sveriges opera- och konserthusmiljö finns en allmän kultur där mäns trakasserier förminskas, ursäktas och bortförklaras”, skriver DN.

Berättar i inlägg på Facebook

I en grupp på Facebook har kvinnorna i uppropet delat sina upplevelser. Där vittnar flera kvinnor om hur de blivit sexuellt utnyttjade och ofredade av män. Inläggen innehåller bland annat flera berättelser om män som stuckit ner handen i trosor.

”Jag går fortfarande på operahögskolan. Han är en etablerad sångare och har just gästat som regissör på skolan. Vi sjunger ihop på ett gig och när vi är klara drar han ner mig i sitt knä och sticker ner sin hand innanför min kjol, letar sig innanför trosorna samtidigt som han tvångskysser mig”, skriver en person i ett inlägg.

Flera kvinnor vittnar om händelser som ska ha inträffat medan de studerat.

”På operahögskolan hade vi en gästpedagog. Han ville att jag skulle stanna kvar efter en lektion. När vi blivit ensamma i rummet frågade han om jag ville ligga med honom. Jag sa nej. Då förde han min hand till sitt erigerade kön och sa att jag inte skulle se så jävla kåt ut för då kunde saker och ting ske. Han var sextio år”, skriver en kvinna.

”Ni har misslyckats”

Nu kräver de förändring.

”Vi säger som våra skådespelarsystrar: Institutionschefer, producenter, dirigenter, regissörer, rektorer, lärare och politiker – ni har alla misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt trakasserad på arbetsplatsen eller i skolan”.

De kräver också att förövare ska sluta skyddas och kräver att personer i ledande poster nu tar sitt ansvar.

Bland de som skrivit under uppropet finns bland annat Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh, Miah Persson, Iréne Theorin, Elin Rombo, Katija Dragojevic, Ida Falk Winland, Kerstin Avemo och Lena Nordin.

ANNONS