Cissi Wallin: Jag är fysiskt trött

Berättar om känslorna efter #metoo

avLouise Åström

NÖJE

Många hör av sig till Cissi Wallin för att få stöd under #metoo.

Det har gjort att hon nu känner ett stort ansvar att finnas där.

– Det är nästan som en fysisk trötthet för att det är väldigt många som hör av sig och jag vill finnas för väldigt många, säger hon till Aftonbladet under ”Årets mama”.

Cissi Wallin är en av de kvinnor som under hashtaggen #metoo valt att berätta sin historia. I mitten av oktober publicerade hon ett inlägg på Instagram där hon skrev att hon blivit våldtagen av Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen.

Virtanen har tillbakavisat anklagelserna. I en intervju med Aftonbladet säger han att han inte våldtagit någon.

Wallin har fortsatt att engagera sig i #metoo-rörelsen och berättar nu att hon känner sig trött. På eventet ”Årets mama” berättar hon att många tagit kontakt med henne efter hennes uttalanden och inlägg.

– Det är nästan som en fysisk trötthet för att det är väldigt många som hör av sig och jag vill finnas för väldigt många.

De flesta som hör av sig är kvinnor.

– Det är tjejer som vill ha stöd och råd och på olika sätt vill prata. Jag är ju ingen expert på något sätt men de känner väl någon sorts systerskap.

”Mäktigt och omskakande”

Wallin beskriver hur omskakande hon tycker det faktum att så många valt att berätta om sina upplevelser under #metoo är.

– Det är ju en tystnadskultur som funnits hur länge som helst. Det är klart att det blir som en fördämning som brister. Det är mäktigt och omskakande men framför allt är det häftigt.

Hon påpekar hur viktigt hon tycker det är att bryta tystnadskulturen, lyssna på dem som berättar och att det är dags att sluta skydda förövare.

Men hur gör man det då?

– Det är klart att det inte är lätt att prata om de ämnena alla gångerna. Men man måste se elefanten i rummet.

Vad tror du om framtiden?

– 90- och 00-talister har en helt annan kamp. Det är lite som att vara tillbaka till 68. Jag tror att det går i cykler. Det finns ett annat mod som är häftigt att se. Jag tycker att vi äldre kan lära oss av det.

ARTIKELN HANDLAR OM