Nazisten Göring kallad ”tysk politiker” i SVT

”Antikrundan” pudlar efter missen

avFredrik Rundqvist, Rosanna Berg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT
Hermann Göring kallades för ”tysk politiker” i ”Antikrundan”.

I senaste avsnittet av ”Antikrundan” beskrivs krigsförbrytaren Hermann Göring som tysk politiker.

Nu pudlar SVT och klipper om programmet.

– Det är som att kalla Adolf Hitler för en tysk statsman, säger historikern Dick Harrison.

I senaste ”Antikrundan” visar en besökare en ring som han har fått i arv efter sin mormors mor. Hon var sjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm på 1930-talet och fick ringen av Carin Göring som vårdades där hösten 1931.

I en faktaruta presenteras Carin Göring som ”Hermann Görings (tysk politiker) första fru”.

Foto: SVT
Carolina Jüür, expert på silver och smycken.

Nazist och krigsförbrytare

Ingenstans i programmet nämns att Hermann Göring var nazist och en dömd krigsförbrytare.

– Att kalla honom politiker är både att dölja sanningen och förringa Görings vedervärdiga betydelse, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

– Det här är ett så grovt, för att inte säga aningslöst, sätt att rubricera honom att jag misstänker att den som har skrivit det här inte kan historia.

Harrison tvivlar på att personen bakom texten ens vet vem Göring var.

– Jag skulle ha skrivit nazistisk krigsförbrytare, för det är det han har gått till historien som. Hade jag haft lite mer utrymme hade jag till att han var chef för Luftwaffe, Nazitysklands krigsflyg. Men hans roll som politiker var inte särskilt stor.

Stor skada

Hermann Göring var en av de tongivande tyska nazisterna från 1920-talet ända fram till krigsslutet 1945. Han hade en central roll i organiserandet av Förintelsen.

– Historiska bovar och banditer som verkligen har tillfogat mänskligheten stor skada riskerar att rehabiliteras som politiker i allmänhet genom den här sortens beskrivningar. Att man så att säga förenklar dem in i finrummet igen. Och det är ingen, utom de själva, betjänta av att vi gör, säger Dick Harrison.

Programmet har nu klippts om. I reprisen och den version som finns att se på SVT Play beskrivs Hermann Göring som nazistledare.

– Vi gjorde ett misstag, vi borde ha varit mer utförliga kring det här. En spade är ju en spade. Vi ska vara tydliga med att det inte är vilken politiker som helst, det här är ju en nazistisk toppolitiker under andra världskriget och det borde vi ha varit tydliga med, säger programchef och ansvarig utgivare på SVT Micael Lekberg till Aftonbladet.

– Det var slarv, en miss helt enkelt som vi har gjort.

Carin Göring dog av hjärtinfarkt den 17 oktober 1931.

Foto: SVT
Carin Görings ring.
Foto: AP
Hermann Göring i sin cell i fängelset i Nürnberg.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM