Lasse Berghagen

Grattis, Lasse Berghagen – fyller 75 år

Firar födelsedagen tillsammans med sin stora kärlek

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Coronapandemin satte käppar i hjulet för Lasse Berghagens 75-årsfest.

I stället firas bemärkelsedagen med hustrun Eva och på menyn står inkokt lax och prinsesstårta.

– Det blir jag och Eva som får mysa, säger han.

Han hade inga artistdrömmar som ung. Planen var i stället att bli jägmästare, men ödet ville som bekant annorlunda.

Folkkära Lasse Berghagen upptäcktes redan som 19-åring och i dag kan han stoltsera med örhängen som ”En kväll i juni”, ”Stockholm i mitt hjärta”, ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”Sträck ut din hand” på sitt musikaliska cv.
Han har också hunnit med såväl teaterföreställningar som musikaler och revyer och åren 1994-2003 var han hyllad programledare för ”Allsång på Skansen”.

Förra året var det 50 år sedan debutalbumet ”Lars Berghagen” släpptes och i dag, onsdag, äger en annan dag rum som också är väl värd att fira. Lasse Berghagen fyller nämligen 75 år och han låter genuint glad när vi ringer upp för att gratulera på bemärkelsedagen.

– Tack, snälla ni. Jag kommer ihåg när Magnus Härenstam fick frågan om hur det kändes att fylla 70 och då svarade han ”om man betänker alternativet så känns det väldigt bra”. Det känns jättebra men jag är fascinerad över hur fort tiden går bara, det är otroligt.

75-åringen Lasse Berghagen är fascineras över hur fort tiden går.

Artisten om åldersnoja

Men någon åldersnoja är det inte tal om.

– Nej, det har jag inte tid med. Men man tänker tillbaka på alla år och det har ju hänt en del. När jag fyllde 50 år hade vi en stor fest på Tyrol på Gröna Lund. Trots att det var den 13 maj var det snöstorm och min hustru hade arrangerat det som så att alla fick ett glas champagne och sedan skulle jag sitta i kärlekstunneln och det var minusgrader så jag åkte på en lunginflammation. Det var tacken. Folk kom sedan åkandes i kärleksbåtarna med champagneglas medan jag satt på en klippa och frös häcken av mig. Det var en dag att minnas, säger Lasse Berghagen och skrattar gott åt minnet.

Hur ska 75-årsdagen firas?

– Vi har lagt ner allt. Vi hade tänkt ställa till med en fest, men corona gör att det spricker.

Det blir inte heller någon mindre familjesammankomst utomhus med behörigt avstånd?

– Nej, vi vågar inte det. Så det blir jag och Eva som får mysa. Vår kärlek har hållit över 40 år, så det ska bli jättetrevligt. Och jag har fått beställa min favoritmat, det blir inkokt lax och en prinsesstårta.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Det är svårt, det är mycket som har varit wow. Ett exempel är samarbetet med Benny Andersson och sedan teateråren med Spanska flugan och även att jag vågade spela en talpjäs med Börje Ahlstedt. Det tycker jag var modigt när jag ser tillbaka. Det har också blivit många hits…

Lasse Berghagen och kärleken Eva Strand har varit gifta sedan 1976.

Hur ”Stockholm i mitt hjärta” blev till

Lasse Berghagen tvekar inte när vi frågar om det finns någon låt som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Det är ”Stockholm i mitt hjärta”. Men också ”En kväll i juni” som är en fin beskrivning av en kärleksfull sommarkväll mellan generationer.

När det kommer till just ”Stockholm i mitt hjärta” började allt med en middag hemma hos Ulf Adelsohn i början av 90-talet. Han skulle bli landshövding och frågade Lasse Berghagen om han kunde skriva en ny Stockholmsmelodi och sedan sjunga den på installationen. Arbetet med låten rullade sedan på men Lasse Berghagen kände att själva kvintessensen saknades.

– Jag hittade inte det där med ”en blandning av sött och salt”. Jag läste någonting som var specifikt då för Stockholm och då åkte jag in och satte mig på en bänk vid Slussen och såg hur Mälaren och Saltsjön möttes där, säger han och syftar på faktum att det är vid Slussen som Östersjöns bräckta vatten förenar sig med Mälarens söta.

Där fick du, för att uttrycka sig milt, till det.

– Ja, där fick jag till det! Haha!

Har du haft mycket på gång som coronapandemin satt stopp för?

– Jag har inte skrivit något på ett par år faktiskt, förutom de här barnböckerna om mitt barnbarn Filippa och morfar. Det har blivit fyra stycken, och jag skriver på en femte nu. Vanligtvis hade jag jobbat på med shower och sådant, men hela branschen är ju nedlagd nu. Men jag är ändå pensionär och har det bra eftersom jag har pension. Men jag tänker på alla musiker som har det jävligt svårt nu, det är fruktansvärt.

Mellan åren 1994 och 2003 var Lasse Berghagen programledare för ”Allsång på skansen”.

Tänker mycket på vännen Magnus Härenstam

Lasse Berghagen tystnar för ett ögonblick när vi frågar vad han önskar sig dagen till ära.

– Det klassiska, att man får ha hälsan och leva och uppleva glädjen med barn och barnbarn. Men någon present har jag inte önskat mig. Det har jag gjort så mycket genom åren, det har varit flaggstänger och annat. Jag har faktiskt ingen önskan förutom det här med inkokt lax och prinsesstårta. Ja, tack!

– Jag har min underbara hustru Eva och hon har nog hittat på roliga grejer, det kommer bli jättebra. Jag tänker som sagt väldigt mycket på Magnus Härenstam, vi var ju dödspolare. Han tog det väldigt lugnt när han blev över 70 och tyckte att man får glädjas åt att man lever och får vara med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lasse Berghagen

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar allsångsprofilerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Lasse Berghagen

Stockholm

Magnus Härenstam

Allsång på Skansen

Ulf Adelsohn