SVT-chefens svar – efter massiva kritiken om ”Go’kväll”-beslutet

”Vi är väldigt måna om både äldre tittare och medarbetare”

avCornelis Rikken

Ingalill Mosander tvingas lämna ”Go’ kväll” efter 20 år i rutan.

Efter beskedet har SVT anklagats för åldersdiskriminering.

Nu svarar de på den hårda kritiken.

– Vad som står på id-brickan är inte avgörande, säger Bengt Strömbro, ansvarig utgivare vid SVT Umeå.

I veckan möttes vi av nyheten att Ingalill Mosander, 76, tvingas lämna SVT:s ”Go’ kväll” efter 20 år i rutan.

Beskedet har fått både bok-Sverige och hennes branschkollegor att höja sina röster.

Själv menar hon att det rör sig om åldersdiskriminering, ett påstående som bland annat den gamla ”Go’ kväll”-kollegan Ragnar Dahlberg, 76, ställer sig bakom.

– Under hela tiden så handlade det ju om att vi skulle få yngre tittare, alltså de unga vuxna. Problemet var ju bara att de inte var hemma och tittade, sa han till Nöjesbladet i samband med beskedet.

Nekar till åldersdiskriminering

Bengt Strömbro, ansvarig utgivare vid SVT Umeå, menar dock att det inte är Ingalill Mosanders ålder som ligger bakom beslutet.

– Vad som står på id-brickan är inte avgörande, utan det är ju erfarenheten. Så vi känner oss lite främmande för att vi skulle vara en del av någon allmän åldersdiskriminering. Tvärtom, vi är väldigt måna om både äldre tittare och medarbetare som har skaffat sig en lång erfarenhet, säger han till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: Matilda Sandberg
Bengt Strömbro, ansvarig utgivare vid SVT Umeå.

Han meddelar samtidigt att bokrecensionerna är tillbaka i ”Go’ kväll” redan i vår, men i en delvis förändrad form.

Exakt hur inslaget kommer göras om kan han i nuläget inte svara på, men att det skulle ske med syftet att tilltala en yngre målgrupp stämmer inte, menar han.

– Det är inte så att vi plötsligt har fått ett uppdrag att nu ska vi nå 25-åringar. Men vi har ju haft tittare som har tittat på oss i många år som kanske en gång i tiden var 60 år, och nu är de närmare 80 år. Samtidigt har det kommit in en hel rad nya 60-åringar som har helt andra referenser och medievanor än vad man hade 1997, säger han och fortsätter:

– Så det är är en utmaning för oss att både välkomna nya 45-åringar samtidigt som vi hela tiden slår akt om att vara trogna våra kärntittare som har följt oss genom åren. Så det är en balansakt som det handlar om.

Utesluter inte att Ingalill kommer tillbaka

Ingalill Mosander själv ser på situationen som att hon efter 20 år i ”Go’ kväll” nu har fått sparken.

Bengt Strömbro håller dock inte med.

– Det är ju så med ”Go’ kväll” att experter under perioder kan ta en paus och sen komma tillbaka senare, det är egentligen inget märkligt.

Huruvida det faktiskt kommer vara Ingalill Mosander som håller i inslaget när det är tillbaka i rutan i vår kan han dock inte svara på.

– Eftersom det är en utveckling som pågår just nu och som kommer pågå ett tag till så är det alldeles för tidigt att säga i exakt vilken skepnad som boktipsen kommer att uppstå igen. Men vi utesluter verkligen inte att vi kan komma att jobba med Ingalill igen.

ARTIKELN HANDLAR OM