USA-politikernas tuffa kritik mot Sverige: ”Kommer lämnas med en blåtira”

Höll presskonferens i Washington – för att få ASAP Rocky fri

avCornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera amerikanska kongressledamöter samlades på onsdagen för att protestera mot frihetsberövandet av rapparen ASAP Rocky.

Adriano Espaillat, representant för sammanslutningen Congressional Black Caucus, riktade under sitt tal hård kritik mot Sverige.

– Sverige kommer lämnas med en blåtira efter det här, sa han.

Den afroamerikanska sammanslutningen Congressional Black Caucus stod bakom protesten som ägde utanför kongressen i Washington DC.

Protesten livesändes på sajten TMZ och i sitt tal gick representanten Adriano Espaillat till hård attack mot Sverige som land.

– Om det här var Moskva, eller Istanbul, hade jag haft förståelse. Men inte i Stockholm, Sverige. Sverige kommer lämnas med en blåtira efter det här, sa han.

Kräver att rapparen släpps fri

Han menar att Sverige målar upp en bild av sig själv som land inte stämmer överrens med verkligheten.

– Det är ett land som frontar som ett mecka när det kommer till anständighet och demokrati, men samtidigt har de visat sig vara den totala motsatsen.

1 av 3 | Foto: Susan Walsh / TT
Adriano Espaillat, representant för sammanslutningen Congressional Black Caucus, under onsdagens presskonferens i Washington DC.

Espaillat meddelade även att Congressional Black Caucus har skickat brev till både USA:s utrikesminister Mike Pompeo, den amerikanska ambassaden i Stockholm och den svenska ambassaden i Washington DC i hopp om att få Rocky och de andra männen i hans entourage frisläppta.

Har varit i kontakt med svenska ambassaden

Han berättade att den svenska ambassaden låtit meddela att de inte tänker lägga sig i ärendet.

– De kommer bara vänta passivt och se de här unga männen hållas instängda i fängelset 23 timmar om dagen.

Däremot uppgav Adriano Espaillat att USA:s vice utrikesminister med ansvar för konsulära frågor Carl Risch är på väg till Sverige för att närvara när beslut om Rockys åtal ska fattas i Stockholm nu på fredag den 19 juli.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publicerad: