Stina Wollter räddade man från att drunkna

”Jag är djupt nere och har ingen luft kvar”

Av: Rasmus Karlsson, Rosanna Berg

Publicerad:
Uppdaterad:
Stina Wollter.
Foto: LASSE ALLARD
Stina Wollter.

Michael Nuri var nära att drunkna.

Då ryckte Stina Wollter ut och räddade honom ur vattnet.

– Han har blåa läppar, blåa fingrar och ingen andning, säger hon.

Det var vid Särstabadet i Knivsta som olyckan inträffade. Michael Nuri och hans kompis Kenan Özkara var vid stranden och skulle bada. Plötsligt fick Nuri en krampattack i vattnet vid bryggan.

Strax innan hade konstnären och radioprofilen Stina Wollter, 56, och hennes man anlänt till stranden. Wollter skulle precis ta ett dopp och funderade på om hon skulle hoppa eller gå ner i vattnet.

– Då ser jag att någon plaskar onormalt mycket och i samma sekund hör jag att personen bredvid skriker på hjälp. Då springer jag på en gång. Innan jag hinner dit har han försvunnit, han har sjunkit, säger hon.

Foto: Privat
Michael Nuri och Stina Wollter

”Jag får upp honom på något ofattbart sätt”

Radiostjärnan berättar att det var dålig sikt och hon kunde inte se Michael Nuri alls. Två män kom även till undsättning.

– När det är som mest förtvivlat känner jag hans hand mot min fot och jag förstår att han ligger under mig. Då förstår jag att det handlar om sekunder. Jag tömde mig på luft och sjönk ner mot honom samtidigt som han har min fot. Där får jag tag på hans handled. Då är jag djupt nere och har ingen luft kvar. Det känns som att det är tio meter upp till ytan, säger hon och fortsätter:

– Han är borta då, han är medvetslös. Han är stel som en planka. Men jag får upp honom på något ofattbart sätt. Vid vattenytan väntar folk som tar honom i land, jag släpper och jag ser min man stå och prata med 112.

Träffades igen på samma plats

Wollter beskriver situationen som läskig och galen. Efter ett tag vaknade Michael till liv.

– Han har blåa läppar, blåa fingrar och ingen andning. Men han kommer igen. Hade min fot varit 20 centimeter åt något annat håll hade jag kanske aldrig känt och hittat honom. Det var någon som vaktade över oss, säger hon.

Efter den obehagliga händelsen har Stina Wollter, Michael Nuri och Kenan Özkara träffats på platsen där allt utspelade sig.

– Vi har stått och pratat och bearbetat tillsammans. Det var väldigt fint att få möta honom efter det som hände. Det var väldigt intensivt att kämpa för en annan människas liv, det är intimt på något sätt, så nära, på liv och död, säger Wollter.

”Fantastisk känsla att främlingar gör så här”

Kenan Özkara säger att han aldrig kommer att glömma den dagen hans vän höll på att drunkna.

– Min kompis var i fara, det var en allvarlig situation. Stina sprang ner i vattnet, och de räddade hans liv. Det var imponerande och de är underbara människor, säger han.

I ett sms skriver Michael Nuri att han vill tacka alla inblandade.

”Stina hjälpte mig särskilt mycket. Jag hade svårt att överleva, men när jag öppnade ögonen och såg henne förstod jag att jag levde. Strax efter händelsen insåg jag att det är underbart att dela livet med bra människor”.

Han skriver också att han och Wollter håller kontakten och att han är henne evigt tacksam.

”Det är en fantastisk känsla att främlingar gör så här”.


Publicerad:

LÄS VIDARE