Joaquin Phoenix är bästa Jokern hittills

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

VENEDIG. Serietidningsskurken Jokern har tidigare spelats av Jack Nicholson och Heath Ledger.

Ingen av dem kommer i närheten av Joaquin Phoenixs porträtt.

– Det var kul att få ta ut svängarna ordentligt, säger den 44-årige skådespelaren.

Ska vi vara riktigt noga, har Jokern tidigare spelats av Cesar Romero (1907-1994) i tv-serien ”Läderlappen” 1966-1968, av Jack Nicholson i ”Batman” 1986, av Heath Ledger (1979-2008) i ”The dark night” 2008, för vilken han vann en postum Oscar, och av Jared Leto i ”Suicide squad” 2016.

Ingen av dem kommer i närheten av Joaquin Phoenixs psykopat.

Men vänta er ingen typisk serietidningsaction, även om filmen stundtals är väldigt våldsam. Filmen ligger utanför det som kallas DC Extended Universe, även om här finns en intrig som kretsar kring den stenrika filmen Wayne.

Och vänta er ingen humor av ”Baksmällan”-slag, även fast det är samma regissör, Todd Phillips.

”Joker” är en nattsvart historia om en psykopat som blir mer och mer galen. En misslyckad stå upp-komiker som till sist får besöka en talkshow han dyrkar. Värden spelas av Robert De Niro. Jo, kopplingen till Martin Scorsese-filmen ”The king of comedy” (1982) finns där, på flera sätt.

1 av 2 | Foto: Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Joaquin Phoenix under presskonferensen i Venedig

Joaquin Phoenix fåordig

Frågan inför presskonferensen var förstås: På vilken sida har Joaquin Phoenix vaknat i dag?

Ibland (men sällan…) på lysande humör. Ibland bara konstig. Några gånger så sur att han bara har lämnat presskonferensen mitt i. Och detta är trots allt en skådespelare som för några år sedan började uppträda som skogstokig på tv:s talkshower och berättade han nu skulle satsa på en karriär som rappare. Skämtet, för det var det, pågick i ett och ett halvt år, sedan avslöjades att allt bara var för mockumentärfilmen ”I'm still here” (2010).

Den här gången fick vi, tyvärr, den fåordiga Joaquin Phoenix. Som på olika sätt sa ungefär samma sak gång på gång, att det var kul att få ta ut svängarna ordentligt i en film.

Todd Phillips berättade att de ägnade ett halvår åt att diskutera allt från Arthur Flecks (som han heter i filmen) utseende och frisyr, till inte minst hans obehagligt galna skratt.

En lite typiskt Joaquin Phoenix-galen sak sa dock skådespelaren:

– Ett mål jag hade var att spela psykiskt sjuk på ett så underligt sätt att ingen psykiater i världen skulle kunna diagnostisera mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE