ASAP Rocky häktas

Rapparen misstänks för misshandel: ”Han är bedrövad över det här”

ASAP Rocky häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Beslutet kommer att överklagas av rapparens advokat.

– Han är bedrövad över det här. Det är väldigt svårt att förstå att han blev häktad, säger rapparens advokat Henrik Olsson Lilja efter förhandlingen.

Rätten har beslutat att häkta Rakim ”ASAP Rocky” Meyers, 30, på sannolika skäl misstänkt för misshandel, det meddelades i Stockholms tingsrätt idag. Han kommer att vara häktad utan restriktioner, vilket innebär att han får ha kontakt med omvärlden.

– Tingsrätten har i nuläget gjort beslutet att det här ska rubriceras i normalgraden, säger åklagare Fredrik Karlsson.

– Det finns också ett moment som gör det här ärendet intressant och det är att det finns en provokation och ett efterföljande av artisten och hans följe av offret.

”Skadorna är inte ringa”

Åklagaren hade yrkat på att ASAP Rocky skulle häktas för grov misshandel.

– Jag är av den uppfattningen att det i nuläget finns sannolika skäl för grov misshandel för att det är flera personer som ger sig på en person som ligger ner. Och att man som det verkar ska ha använt tillhyggen. Skadorna är inte ringa, säger Fredrik Karlsson och beskriver offrets skador:

– Han har sårskador och fått sy, han åkte ambulans efter händelsen till sjukhus.

Rakim ”ASAP Rocky” Meyers fördes på fredagsförmiddagen in i rättegångssalen bakvägen iförd handklovar, iförd en gul sweatshirt, gröna byxor och sin frisyr uppsatt i en tofs, men med ett hängande huvud. Han har redan tvingats ställa in en konsert i Norge, en i Polen och nu när han häktas i två veckor kommer han att tvingas ställa in ett stort antal ytterligare spelningar.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, men efter förhandlingen säger ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja att de planerar att överklaga häktningen så fort som möjligt.

– Han är bedrövad över det här. Det är väldigt svårt att förstå att han blev häktad. Han känner att det här är ett slag mot hans fans, hans team och hela verksamheten, säger Olsson Lilja.

Advokaten: ”Använt sig av självförsvar”

Advokaten hävdar att ASAP Rocky främst blivit häktad på grund av att det skulle finnas flyktrisk och beskriver sin klients synsätt på händelsen:

– De har blivit angripna och då har han använt sig av självförsvar. Han är mycket förvånad över att ha hamnat här.

Rakim ”ASAP Rocky” Meyers greps av polis efter sin spelning på Smash-festivalen natten mellan tisdagen och onsdagen och anhölls av åklagare vid 01-tiden på natten.

Han är tillsammans med sina livvakter misstänkt för en misshandel som inträffade i söndags kväll. På en video ses rapparen kasta upp en man i luften och ner i marken. Hans entourage ses därefter sparka och slå på mannen när denne ligger ner.

ASAP Rocky har i sina sociala medier skrivit att han är oskyldig och har också publicerat videoklipp som visat upptakten till slagsmålet, som inträffade på gatan i Stockholm. I ASAP Rockys videoklipp ses två män, varav en är offret för misshandeln, följa efter rapparen och hans entourage och trots upprepade uppmaningar om att lämna dem ifred fortsätter männen att följa efter.

En av männen ses också svinga och slå sina hörlurar i huvudet på ASAP Rockys ena livvakt. På rapparens video hörs också den kvinna som filmar säga att de förföljande männen tafsat på både henne och en väninna.

Åklagaren: Starka ekonomiska intressen

Åklagaren Fredrik Karlsson öppnar för att utredningen kan pågå längre än de två veckor som ASAP Rocky nu kommer sitta häktad och att han därmed kan komma att begära omhäktning längre fram.

– VI har ytterligare förhör. Vi har tekniska utredningar och håller på att gå igenom ett antal mobiltelefoner som vi har tagit i beslag, säger han.

Bland annat har den person som i ASAP Rockys videoklipp ses i sällskap med brottsoffret ännu inte hörts av polis. Enligt åklagaren har också brottsoffret utsatts för olika typer av påtryckningar:

– Han har varit ganska påverkad från andra i förhållande till den här utredningen. Det finns starka intressen från olika håll. Ekonomiska, det finns fans och det finns andra som försöker påverka den här utredningen, säger Fredrik Karlsson.

Under fredagseftermiddagen häktades ytterligare en person i ASAP Rockys entourage misstänkt för misshandeln.

Publisert:

LÄS VIDARE