Konstmuseum från Gaza flyttar till Göteborg

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2024-06-06

Sahab Museum från Gaza flyttar till Clandestino Festival i Göteborg. I Filmstudion byggs det virtuella museet upp med konst från palestinska konstnärer som just nu finns ”i molnet” och i Paris.

Visionen är att en dag bygga ett fysisk konstmuseum i Gaza, men inte heller 2021 då konstnärskollektivet Hawaf Collective började jobba med det virtuella museet, var det möjligt, berättar Salman Al-Nawati. Han är palestinsk konstnär från Gaza och en av grundarna. Efter ett konstnärsresidens i Paris bor han numera i svenska Tanumshede.

Musik- och kulturfestivalen Clandestinos konstnärlige ledare, Aleksander Motturi, träffade honom i samband med att den palestinska författaren Adania Shibli besökte Sverige i våras och passade på att sammanföra de båda.

– Vi har jobbat jättehårt att få till stånd den här utställningen, det är ganska tekniskt avancerat, säger Motturi.

Hela museet

I vår har Sahab Museum visats på Palais de Tokyo i Paris. Fransk-algeriske Mohamed Bourouissa, även han en av grundarna, valde lyfta in hela museet i sin egen utställning.

I Göteborg ska det imaginära museet i stället flytta in i Filmstudion bland annat med hjälp av VR-teknik. Det ingår i festivalens konstsatsning som är inspirerad av den tyske filosofen Walter Benjamins anteckningar om ”historiens ängel”.

– Det är så otroligt starkt att en grupp konstnärer jobbar på det här sättet, oavsett vad som kommer att hända i regionen och i Gaza så ger det här projektet en strimma hopp i denna himmel som man skapar. Det förtjänar all uppmärksamhet som det kan få, säger Aleksander Motturi.

På en katamaran

I dagarna öppnar Sahab Museum en nygjord virtuell utställning, ”Barra”, på Art Explora festivals helt nya katamaran som ska resa runt till olika städer runt Medelhavet och ta emot konstpublik. Vernissagen sker i Marseille och rymmer konst som gjorts nu under det pågående kriget, berättar Salman Al-Nawati.

– För att vara uppriktig, vid en tidpunkt kände jag mig enormt stressad och att det vi gör inte betyder något, människor betyder mer än konst, vad kan konst ändra? Men efter ett tag insåg jag att konsten är det bästa sättet att tala om sig själv, sitt folk och sin sak på ett bildat sätt. Vi vill presentera oss som smarta, intelligenta och kreativa.

Men Sahab museum är mer en utställningsplats förklara han, det är också ett kulturhistoriskt arkiv i molnet och himlen ovanför ruinerna i Gaza.

– Vi mission är också att bevara vårt kulturarv, det här är vårt moln.

ANNONS