Josephine Qvists traumatiska förlossning: ”Jag fick panik”

Sonen drogs ut med sugklocka • Fick sy flera stygn

Publicerad 2024-07-11 11.12

Solglasögon och sugklocka.

Josephine Qvist beskriver sin förlossning som ”traumatisk”.

– Det har varit en helt skev upplevelse och absolut inte som jag trodde att det skulle vara och absolut inte som de sa att det skulle vara, säger hon i en Youtube-video.

Det blev en väldigt utdragen förlossning för influencern Josephine Qvist, 31, och pojkvännen Marco Galvan.

I en Youtube-video berättar Qvist att hon hade täta värkar men inte öppnades mer än två centimeter på över ett dygn. Under tiden fick hon inte heller äta eller dricka något eftersom läkarna på sjukhuset i Spanien sa att ett akut kejsarsnitt kanske skulle bli aktuellt.

Josephine Qvist.

Till slut gick Qvists vatten och hon fick epidural, men då såg sköterskorna att sonen låg med ansiktet upp mot magen och inte ned mot ryggen som det ska vara, vilket hon fick reda på kunde göra förlossningen svårare och ondare.

Läkaren bar solglasögon

Men det traumatiska började ett par dagar senare när förlossningen började på riktigt.

Josephine Qvist berättar att personalen är en stor faktor till att det gick som det gick och säger att de ständigt var stressade och inte kunde ge henne den hjälp som hon behövde. Dessutom kunde ingen engelska, vilket sjukhuset i Spanien hade lovat sedan innan att alla kunde.

Josephine Qvist

När hon väl var tio centimeter öppen och skulle föda hade den ena i personalen på sig blåa och guldiga Elton John-liknande solglasögon under hela förlossningen.

– Så när jag låg där och pushade så såg jag allting i hans brillor. Först tänkte jag ”Vad fan du får väl ta av dig solglasögonen”, men nu i efterhand är jag ganska tacksam över att han hade dem för jag såg liksom allting i hans brillor så jag kunde verkligen fokusera, säger hon i videon.

Sprack vid urinöppningen

Men sonen ”fastnade i hålet” och kom inte ut, trots att Josephine tog i ”för kung och fosterland” och det var då läkaren frågade om hon ville ha hjälp och plockade fram en sugklocka.

– Man kan ju tänka sig att läkaren ska prata med en och kommunicera hur det ska gå till, men det gjorde han inte utan han satte på den där sugklockan och bara drog, drog drog och jag fick panik, säger hon.

Josephine Qvist efter förlossningen.

Det hela ledde till att Qvist sprack och fick sy flera stygn, varav några var vid hennes urinöppning och klitoris.

Hon upplevde även att tiden efter förlossningen var jobbig på sjukhuset och att personalen fortsatte vara ohjälpsamma och stressade, men hon hyllar sin pojkvän för hans stöd under hela upplevelsen.

”Traumatiserad av allt”

Till Aftonbladet skriver Qvist att hon mår bättre men behöver prata med en psykolog.

”Jag mår bra idag och har återhämtat mig. Är lite traumatiserad av allt men ska försöka hitta en bra psykolog att prata med, jag tror det är jätteviktigt för mig”.

ANNONS