Mejla

Magnus Sundholm

Bill Cosby, R Kelly och nu – Michael Jackson

”Gifte sig” med nioårig pojke

Publicerad:
1 av 2
Från ”Leaving Neverland”.

NÖJE

HOLLYWOOD. Gång på gång på gång anklagades Michael Jackson för sexövergrepp på unga pojkar.

Varje gång avfärdades pojkarna och deras familjer som lycksökare.

Nu – efter Bill Cosbys fällande dom och nya polisutredningar mot R Kelly – kan en dokumentär om den bortgångne popstjärnan ändra allt.

Det ligger liksom i tiden.

Metoo-vågen, Kevin Spaceys många övertramp och uthängningen av regissören Bryan Singer har fått omvärlden att öppna ögonen.

Kändisar och personer med makt ursäktas inte längre på samma sätt. Nu lyssnar folk på anklagelser och tar dem på allvar.

Cosby klarade sig i det längsta genom att köpa sina offers tystnad. R Kelly likaså. Mest av allt, flera hundra miljoner kronor, pungade Michael Jackson ut med för att slippa ställas till svars.

Första gången, 1994, lades åtalet ner. Andra gången, 2005, friades han under en uppmärksammad rättegång.

På filmfestivalen Sundance i Utah visas nu en fyratimmars-dokumentär om stjärnan som knappast lugnar dem som befarar att han i alla år grundlurade rättvisan.

Flera sensationella uppgifter framförs i ”Leaving Neverland”.

Bland annat hävdas det att Michael Jackson tvingade en nioårige pojke att ”gifta sig” med honom på hans ranch i Kalifornien.

Efteråt ska Jackson ha gett pojkens pappa närmare tolv miljoner miljoner kronor för att ”inte prata om det”.

Ödelade karriären

Stämmer uppgifterna från James Safechcuck och Wade Robson var taktiken inte ny.

Redan 1993 – då Jordan Chandlers anklagelser mot Jackson slog ner som en bomb i världen – uppgav stjärnans syster LaToya Jackson att hennes mamma, Katherine, visat henne två checkar utskrivna till pojkars föräldrar.

– De var på en betydande summar och hon var rasande över det, sa LaToya.

Till NBC News sa hon också:

– Vilken 35-årig man sover i samma säng som små pojkar och bor med dem i en vecka eller två? De flesta människor skulle säga att det är helt fel.

Jackson nekade alltid till anklagelserna och fälldes aldrig för några sexbrott. Men skandalerna ödelade hans karriär, ekonomi och – sannolikt – hans hälsa.

Han avled 2009, då han var 50.

Än i dag tycks hans hängivna fans fortsätta slåss för honom. På fredagen försökte någon stoppa premiären i Park City genom att ringa in ett bombhot.

Det lär inte stoppa dokumentären.

Det är 2019 och världen har lärt sig lyssna.

Publicerad:

LÄS VIDARE