Nu lämnar de Sverige

avErik Wiman, Jenny Alexandersson, Erik Nises

NÖJE

Madeleine och kungen drar sig undan kaoset

Foto: Foto: MATS STRAND
Efter norska Se og hørs publicering ska kungen ha kallat till krismöte.

När intervjun med norska Tora publicerades kallade kungen till möte för att ta fram en krisplan.

Nu drar sig familjen undan för att slippa frågor om kärlekskaoset.

Både kungen och prinsessan Madeleine väljer att lämna landet.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
HÅLLER SIG UNDAN Prinsessan Madeleine väljer att förlänga sin New York-resa och ställer in firandet av kungens födelsedag den 30 april. Resten av kungafamiljen gör också sitt bästa för att slippa frågor om kärlekskaoset.

När norska Se og hør kom ut i tisdags kallade kungen, enligt uppgift till Aftonbladet, till akut möte med sin informationsstab. Syftet var att ta fram en plan för hur den känsliga situationen ska hanteras.

– Vi samtalar ständigt om medier och policies, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Kungen har sista ordet

Krisen kunde inte ha kommit vid ett sämre tillfälle – bara två månader före Victorias och Daniels bröllop. Alla medlemmar i kungafamiljen drar sig nu undan rampljuset så långt det är möjligt.

– Kungen är den som har sista ordet i de här frågorna. Alla vid hovet har stor respekt för hans åsikter, säger en källa.

Första prövningen var firandet av drottning Margrethes 70-årsdag i Danmark. Då valde Madeleine att stanna hemma och övriga familjen gjorde sitt bästa för att slippa möta pressen.

Flera danska journalister blev förvånade över att Daniel och Victoria inte tog tillfället i akt att prata om sin kärlek och sommarens bröllop. I stället höll sig paret på behörigt avstånd från presskåren.

Stannar längre än sagt

De senaste veckorna har hovets officiella schema tagit ny form gång på gång. Alltid med kort varsel.

Prinsessan Madeleine har valt att förlänga sin New York-vistelse och ställer in firandet av kungens födelsedag den 30 april.

I onsdags skulle kungen ha delat ut den årliga Vegamedaljen på Stockholms slott. Men det ströks med bara några timmars varsel.

– Jag vet inte varför det har blivit en dubbelbokning, men medaljen delas ut 12 maj istället, säger Marianne Bonnbäck vid hovets informationstjänst.

I går reste kungen till Monaco för att delta i en stor scoutkonferens. Enligt det ursprungliga schemat skulle han ha närvarat en dag på mötet – nu blir det tre.

ARTIKELN HANDLAR OM