”Daniels tal gav Obama-vibes”

Experten analyserar
prinsens succétal

Han fick både Victoria och svenska folket att gråta.

Daniels tal på bröllopet var en succé – och experten förklarar nu varför.

– Det var lite Obama-vibes, säger retorikcoachen Elaine Bergqvist.

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

Helgens kungliga bröllop var ett skådespel fyllt av vackra klänningar, prakt och lyxig mat. Men det som gav mest eko efteråt var prins Daniels tal under middagen.

Hans känslor och anekdoter fick både Victoria och mängder av Aftonbladets läsare att fälla tårar. Retorikexperten Elaine Bergqvist vet varför det blev en succé.

Talade från hjärtat

– Om du vill få lyssnarna att tro att du talar från ditt hjärta ska du inte titta i manus. Han stod där rakt upp och ner utan papper. Att den yngste av de tre som höll tal gjorde det var imponerande, säger hon.

Att Daniel talade på säker engelska imponerade på experten – och att han visade humor.

– Det var många bevingade ord, humor och självdistans. Humor ska man alltid ha. Han gav oss också en hemlighet om Victoria när han berättade om de 30 breven hon skrivit. Svenska folket visste inte om att hon var så romantisk.

Innan Daniel talade hade hans pappa – Olle Westling – hållit ett tal som också fått höga betyg från expertisen. Och likheterna mellan de båda var stora.

– Båda var väldigt jordnära och noggranna med att hålla ögonkontakt med de de talar om. Det märks att de har talets gåva i familjen, säger Elaine Bergqvist som jämför Daniel med en annan framgångsrik talare:

– Det var lite Obama-vibes genom bakgrunden de båda har. En svart man som blev president i USA och en man av folket som blir prins, lite mot alla odds.

Ökat stöd

Elaine Bergqvist tror nu att stödet för kungahuset kommer att öka.

– Efter kungens tsunamital ökade sympatin. Jag tror att Daniels tal kommer få den att öka ännu mer. Nu gav han oss en liten glimt av kungahuset.

Succé för Daniel alltså, men enligt experten finns det en grupp människor som kan komma att få det jobbigt nu.

– Jag tycker synd om alla svenska män. Han har verkligen höjt ribban i och med det här talet, säger Elaine Bergqvist

Publisert: