Hemliga gästen: Lena Maria Klingvall

avAnders Munck, Karolina Strömbäck Horney

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT
Lena Maria Klingvall fick en hälsning från Ma Ying-jeou.

Kvällens gäst i ”Här är ditt liv” var sångaren och simmaren Lena Maria Klingvall.

Hon är en stor stjärna i Asien och som bevis på detta fick hon en varm hälsning från presidenten i Taiwan, Ma Ying-jeou.

Lena Maria Klingvall är sångare och har även en framgångsrik karriär som simmare bakom sig.

Hon har tagit både EM- och VM-medaljer i handikappsim.

Klingvall överraskades på Bokmässan i Göteborg där en stor samling människor började sjunga för henne vid hennes monter.

Oldsberg: Du såg lite perplex ut?

– Det kan man säga att jag var. Man kan säga att jag undrade om jag hade glömt betala tv-avgiften. Det här händer bara kända personer. Och jag är inte känd, sade Lena Maria Klingvall när hon kommit till studion.

Född utan armar

Lena Maria föddes 1968 utan armar och vänster ben hälften så långt som det andra. Orsaken till hennes handikapp är inte konstaterad.

Hon var bara tre år gammal när hon lärde sig simma. Som 18-åring deltog hon i sitt första första SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget.

Som sångare har hon turnerat i stora delar av världen och är särskilt framgångsrik i Japan och andra delar av Asien. Lena Maria Klingvall sjöng på invigningen av handikapp-OS "Paralympics" i Nagano.

”Beundrar hennes livsglädje”

Lena Maria Klingvall har i bland annat Japan och Taiwan uppmärksammats stort för sin drivkraft och levnadsglädje. Hon har även varit betydelsefull i debatten kring synen på personer med handikapp.

I kvällens avsnitt av ”Här är ditt liv” fick Lena Maria en videohälsning från Ma Ying-jeou, som innehar ämbetet som Taiwans president.

– Jag har träffat Lena Maria flera gånger och jag beundrar hennes livsglädje. Lena har inte låtit sitt handikapp hindra henne från att fullfölja sina drömmar, säger Ma Ying-jeou i programmet.

Publicerad: