”Jag rymde från fosterhemmet”

avAnna Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Kungarna av Tylösand”-profilen ”Jockiboi” om sin svåra uppväxt

Missbruk, fosterhem och ungdomsanstalt.

Det är några av ingredienserna i Joakim ”Jockiboi” Bergs, 24, minst sagt turbulenta uppväxt.

– Jag hade det jättestruligt ­hemma och fick flytta till ett fosterhem när jag var sex år. Jag trivdes aldrig där och rymde när jag var 13 år. Jag stack till Stockholm, drack alkohol och sov i trappuppgångar. Jag gjorde en ­massa dumheter och hade polisen ­efter mig. Efter två månader tog jag mig hem till Vadstena och blev gripen av polis nästan direkt.

Hamnade på ungdomhem

Han placerades på ett ungdomshem i Ödeshög.

– Det var där saker ­började ­vända, även om jag fortfarande ­hade problem och var ­inblandad i misshandel, olaga hot och ­skade­görelse, säger ­Joakim Berg.

Personalen engagerade sig mycket.

– Jag kände verkligen att de ­brydde sig om oss. Det var inte ­bara ett jobb för dem utan de engagerade sig till hundra procent. De gav oss en ­massa självförtroende. Vi fick ­göra ­roliga aktiviteter, men också ta ­ansvar ­genom att städa våra rum och ­skaffa sommarjobb för att tjäna våra egna pengar.

När Joakim Berg var 16 år dog hans morfar, en händelse som förändrade allt.

– Det var den närmsta människan i mitt liv för han hade ­tagit hand om mig när jag var liten. Han betydde allt för mig och jag hann aldrig ta farväl av honom innan han dog. Ångesten över att inte ha hälsat på innan det var för sent satt kvar jättelänge och då ­insåg jag att jag var tvungen att ta tag i mitt liv.

Tog tag i sitt liv

Sagt och gjort. Joakim Berg ­valde barn- och ­fritidsprogrammet på gymnasiet, bytte senare till ­industriprogrammet och gick ut med bra betyg.

– Man kan aldrig skylla på en ­dålig uppväxt utan alla människor har ett val att förändra sina liv. Jag lämnade mitt gamla liv bakom mig. Anförtrodde mig åt någon vuxen jag litade på och ordnade upp allting.

I dag lever han ett ordnat liv med egen lägenhet i ­Vadstena och har haft flera jobb inom industrin.

– Jag är väldigt stark psykiskt och jag klarar av de flesta motgångar tack vare det jag har varit med om. Jag uppskattar livet på ett helt annat sätt än mina kompisar och gräver inte ner mig i motgångar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!