Herngren – både bäst och näst sämst 2010

NÖJE

Läs Karolina Fjellborgs krönika

På plussidan: ängsliga typer i Saltsjöbaden, bortskämda vuxenbebisar och kärlekskranka värmlänningar. På minussidan: fyllskallar i Tylösand, spexande kändismän i kvinnokläder, och ett totalhaveri i Åre.

Det är dags att summera tv-året 2010.

Året börjar lida mot sitt slut, och som på beställning har det börjat klia i mina listfingrar.

Jag ger er därför mina val vad gäller 2010 års bästa – respektive sämsta – nya svenska tv-påfund.

De fem bästa:

1. Solsidan, TV4

Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg och Josephine Bornebusch bildade en fantastisk fyra som moderna, ängsliga och statushetsade villamänniskor – i en komediserie med skyhög igenkänningsfaktor.

2. Ung & bortskämd, SVT

Med tio förvuxna blöjbarn och deras curlande föräldrar som ingredienser lagade SVT till en succé­såpa som vi omedelbart älskade att hata.

3. Lite sällskap, Kanal 5

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde dejtingsåpagenren både varmare och roligare med sin något ostrukturerade men genuina matchmakingodyssé genom Värmland.

4. Så mycket bättre, TV4

TV4:s variant på ”Stjärnorna på slottet” var snävt klippt och stressad i samtalssegmenten. Men låttolkningarna var guld värda.

5. Starke man, SVT

SVT:s ”Komedikväll direkt” – där svenska folket skulle rösta fram en vinnare bland tre komedipiloter – kändes först som en halvpajig historia. Men resultatet blev en lyckad svensk motsvarighet till ”The office”.

...och de fem sämsta:

1. Kungarna av Tylösand, Kanal 5

Kanal 5:s försök att göra en svensk ”Jersey Shore” resulterade i den risigaste, skitigaste och trasigaste inhemska tv-produktionen på åratal.

2. Vinterspelen Åre 2010, Kanal 5

Felix Herngren gjorde inte bara årets bästa tv med ”Solsidan”, utan var även inblandad i den här meningslösa varianten av ”Wipeout” på snö – i vilken han som kommentator drog sunkiga sexskämt som i sömnen.

3. Dansfeber, TV4

Det var inte Kattis Ahlström det var fel på i det här hurtigt studentikosa perukspexet. Men det var precis allt annat.

4. Fantastiska nöjen, TV3

Så fantastiskt tråkigt att hälften förslog. Och dessut-om med årets mest enerverande speakerröst. Vilket inte vill säga lite.

5. Ingen bor i skogen, SVT

Jag fattar att det är meningen att man ska tycka att Klungans humor var vass. Men nej. Det går inte.

ARTIKELN HANDLAR OM