Mejla

Jan-Olov Andersson

”Nu skärper du dig!”, sa Lill-Babs – som nu fyller 80 år

En tuff brud i lyxförpackning – fast ändå ”bara” mina föräldrars favorit.

Först en kväll i gotländska Klintehamn för tio år sedan, förstod jag fullt ut storheten hos dagens jubilar Lill-Babs – både som artist och människa.

1959. Är fyra år. Har just lärt mig sköta familjens grammofon. Om och om igen spelar jag den första skiva jag hittar. Alice Babs-singeln ”Piccolissima Serenata”.

Ett par år senare ligger det en ny 45-varvare bredvid grammofonen. ”En tuff brud i lyxförpackning”. Med Lill-Babs. Men jag är Alice Babs trogen några år till. Hennes dotter får föräldrarna ha för sig själva.

Åren går.

Decennier går.

Kändisar kommer och går.

Och Lill-Babs består, som en av landets mest omskrivna personer. Både för sitt artisteri och sitt privatliv.

Då förstod jag fullt ut hennes storhet

Jag blir nöjesjournalist och vi möts, hejar och småpratar några gånger. Jag ser några av hennes shower och tycker mycket om dem. Men… jag har ändå liksom inte Lill-Babs inom mig. Hon må 1963 ha varit med i samma tv-program, ”Drop in”, som The Beatles. Men medan de blev mina första och största idoler, så var ju Lill-Babs fortfarande främst… mina föräldrars favorit.

Allt förändras en kväll i Klintehamn på Gotland för tio år sedan. Ska recensera premiären på vad som ska bli Lill-Babs sista turné. (Att hon sedan likt en oförtröttlig Bob Dylan bara har fortsatt och fortsatt, är en annan historia…)

Drygt 300 personer är mer än fullt i den lilla lokalen som heter Rondo. Tillsammans med Benneth Fagerholms trio sammanfattar Lill-Babs sitt liv och sin karriär till sång och musik. Det är anekdoter, monologer, hennes ”greatest hits”. Närgånget och intimt. Folk jublar, applåderar, skrattar, rörs till tårar.

Publikkontakten är makalös. Stämningen är, för att ta till en klyscha, ”elektrisk”. Det är som att Lill-Babs – 70 år, ung till utseendet, gammal när det gäller erfarenheter – har kommit hem till var och ens vardagsrum för att blotta sitt hjärta.

En timme efteråt. Är fortfarande smått galet upprymd efter showen. Och förstår fullt ut Lill-Babs storhet som artist.

Tvingas sedan skriva min recension i hotellets lobby. Enda stället på hotellet med nätuppkoppling. En musiker passerar och bjuder in mig att äta och dricka med dem och Lill-Babs. Tackar vänligt men bestämt nej. Passar ju inte, jag är ju där för att bedöma dem.

”Nu skärper du dig!”

Fem minuter senare kommer Lill-Babs ut i lobbyn.

– Nu skärper du dig, Jan-Olov!

– Skriv vad du vill. Strunt samma i antalet plustecken. När du är färdig kommer du in till oss i matsalen, får något att äta och dricka och beter dig som en normal människa. Och det är ingen idé att du ens försöker säga emot mig.

Journalistisk etik var inte längre att tänka på. När Lill-Babs bjuder till bords, är det liksom bara att hoppa på tåget. Det blir ett par timmar med minnen, anekdoter och allmänt nöjessnack. Och sedan: ett snabbt uppbrott för Lill-Babs.

– Nä, nu är det sängdags. Får ju inte missa Kristin i morgon bitti. Det gör jag aldrig.
(Dottern Kristin Kaspersen var då programledare för TV 4:s Nyhetsmorgon) Det är efter en sådan kväll man förstår varför alla, precis alla, alltid har talat så gott om Lill-Babs. Hur hon bryr sig om folk, både nära, kära, fans och vem som helst som hon möter.

När vi har stött på varandra efter Klintehamn, har vi småpratat lite mer än tidigare. Det var bestämt att jag skulle ha ha gjort en lång intervju med henne inför dagens födelsedag, hon fyller 80. En sjukhusvistelse kom emellan.

Lill-Babs tyckte temat för intervjun var intressant. Något hon inte pratat om så mycket. Vi tar det när hon har kryat på sig.
FOTNOT: Lill-Babs är förstås inte dotter till Alice Babs (1924-2014). Barbro Svenssons smeknamn kommer från att hon kallades ”Babsan” som liten och ”Lillan” ibland. Sedan var det någon som satte ihop dem.

Publisert:

LÄS VIDARE