Mejla

Markus Larsson

Saade vinner men allt är ”passible”

Markus Larsson: Danny håller enormt högre klass

Stockholm. Det kan gå si.

Det kan så.

Och det kan gå precis som alla saade från början.

Ungefär så ser det ut.

Responsen när Eric Saade presenteras under genrepet i Globen är öronbedövande. Det blir ett jäkla hallå så fort Sveriges populäraste manboy ler eller vinkar eller sjunger ”passible” eller låtsas krossa glas. Kan ju bero på att läktarna domineras av partyglada och snaskmumsande småbarn.

Men Danny är inte långt efter. När årets moraliska vinnare kickar igång refrängen i ”In the club” tänker jag, åter igen, att segern borde vara klar. Man måste ta bussen för att mäta klasskillnaden mellan honom och Saade.

Och lite senare gör min personliga favorit The Moniker entré och arenan bubblar över av handklapp och ”oh la la”. Då känns det som finalen kan bli en triumf för färgen gul. Tack för det, Sverige.

Det var överlag en ovanligt sevärd generalrepetition. Den här gången var artisterna tvungna att satsa allt framför kamerorna. Det var inga lugna och avslappnade filbunkar som ställde in skorna på scen med halvintresserade miner.

Artisterna uppträdde trots allt för de utländska jurygrupperna, som bedömer bidragen utifrån genrepet och inte direktsändningen. Årets tävling kan med andra ord ha avgjorts ett dygn innan finalen börjar.

Det är jurygrupperna som vrider upp spänningen till elva. Hur tänker de i Ukraina egentligen? Och hur reagerar tv-tittarna på juryns favoriter? Med vrede eller applåder? Finalen kan bli den största rysaren sen Mikael Persbrandt tog på sig en hårdrocksperuk i filmen ”Tre solar”.

Står det nåt annat på spel? Jo, en sak.

Om den riktiga gammelschlagern går hela vägen, om exempelvis Linda Bengtzing levererar en skrällchock kan SVT:s och Christer Björkmans målmedvetna föryngringsarbete gå och hänga sig.

Då är inget omöjligt längre. Då kan Lasse Holm göra storstilad comeback genom att öppna kylskåpet och skriva tonartshöjningar om vad han ser.

Har ni saknat låtar om pizzan vesuvio? La bussola pompei?

Fundera på det ett tag.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN