Turbotomtarna kan studsa hem segern

avTitti Jersler

DÜSSELDORF. Två positiva saker:

Eric Saades performance kommer, med 98,7 procents säkerhet, att återupprätta Sveriges heder.

Och ingen vet vem som vinner.

Så ser det ut.

En kort sammanfattning som får plats i ett tacoskal.

Efter att den värsta skiten silats bort ser finalen ut att bli en svårtippad affär. Det finns inga självklara superfavoriter. Ingen Dima Bilan. Ingen Alexander Rybak. Ingen Lena Meyer-Landrut.

Eller, jo, Lena Meyer-Landrut ställer upp för Tyskland igen. Denna gång med ett gäng kondomdansare.

Hon har, vid sidan av Irland, finalens tuffaste och mest säregna nummer. När de flesta vill vara glada och varma och lättsmälta väljer Lena att vara kuslig, suggestiv och arty. Bara det är värt en applåd.

Men Lena är ingen nyhet i år, utan en repris.  

Fransosen Amaury Vassili ska enligt de flesta utländska experter ha ett litet försprång. Den unge och välkammade tenoren är, enligt förhandstipsen och Frankrike själva,  finalens ledarhund.

Vassili stod nyss bredvid min plats i presshallen och sjöng en strof från bidraget ”Sognu” för finsk webb-tv så att väggarna knakade och brandlarmet packade ihop och gick hem.

Men en schlageropera? Vem ska rösta på det? Det känns som att genren attraherar en äldre publik som hellre löser korsord än telefonröstar i Eurovision.

Om de olympiska spelen i musik – vissa kallar Eurovision song contest för det – går i samma fotspår som Melodifestivalen är det barn och ungdomar som dirigerar föreställningen. Särskilt barn och ungdomar som uppfostrats av talangjakter som ”The X factor” och ”Idol”.

Därför tippar jag att Jedward ligger bra till. De irländska tvillingarna, som bland annat har blivit brutalt

kapade av sågverket Simon Cowell

i just ”The X factor”, röjer runt som två skållade järvar i en renkötts-

fabrik. De har kul i kubik och speglar den unga blogg-generationens obotliga narcissism perfekt.

Enda som kan stoppa Jedwards speedade ”da-da-dum” om läppstift är jurygruppernas smak. De kanske avfärdar ”Lipstick” som barnsligt trams.

Finalens näst bästa barnbidrag, Eric Saades ”Popular”, dunkar loss efter Jedward och... Sverige kommer med största säkerhet få sin bästa placering i tävlingen sen Carolas femteplats i Aten 2006.

Men en vinst? Nja. Möjligen en femteplats.

Till motsatsen bevisas är chansen större att Sverige tar ett indirekt guld via Azerbajdzjan. Den produktionen kryllar av svenska namn, både bakom och på scen.

Nån gång kommer Azerbajdzjan att ta hem det här. Men i år står två irländska turbotomtar i vägen och studsar.

Boing, boing, boing...