Nu ska frieriet vara storslaget

NÖJE

Frieriet är inte längre en enkel fråga.

En banderoll efter ett flygplan, en skylt på Kaknästornet eller kanske på Facebook?

Nu vill vi visa vår kärlek – för alla.

Så gör som både stjärnor och Svenssons: Haka på den stora friartrenden.

Partiledaren Lars Ohly gjorde det i tv. Artisten Anders Lundstedt slog till i radio och skådespelerskan Pia Johansson friade i en tidningsartikel.

Kanske trodde du att frieri bara handlade om en enkel fråga?
Glöm det. Nu ligger storslagna frierier med finess i tiden.

Som när den danske kaptenen Mikael Knudsen lämnade spakarna till andrepiloten för att kunna fria till flickvännen Emelie. Under bus­visslingar och hurrarop från passagerarna gick han ner på knä i mittgången.

Eller som när amerikanske Chad Clay friade till sin Vy Luong – via biografduken. Både biografbesökarna och flickvännen blev så rörda att de brast i gråt.

Och visst kommer ni ihåg när svenske Andreas Heydeck mitt under ”Idol”-finalen 2009 föll ner på knä för att fria till flickvännen Rebecca Reicher?

Förra sommaren fick svenska folket möjlighet att fria på Aftonbladets stora löpsedlar runt om i landet och rekordmånga tog chansen. Ett av paren var Jonas och Elin, som nu båda heter Holm i efternamn.

–Ja, vi var ganska snabba och gifte oss två månader efter frieriet, säger Elin.

I juni i fjol skulle de bara ta en tur med bilen. När Jonas stannade vid en busshållplats kunde Elin knappt tro sina ögon. På en stor löpsedel stod hennes och Jonas namn, och den där frågan som hon väntat på i månader.

– Jag blev verkligen jättechockad och både grät och skrattade, det var så romantiskt! Jag har alltid velat gifta mig, det är väl alla tjejers dröm? säger Elin.

Hon sa ”ja” direkt, men det var först nästa dag på jobbet på Ica som hon förstod hur stort frieriet verkligen var. Alla kunder undrade om hon svarat än och kollegorna kunde inte prata om annat.

Du tyckte aldrig det var pinsamt med ett offentligt frieri?

–Nej, jag är verkligen en person som gillar att stå i centrum och tänk att få dela sin lycka med hela Sverige.

Det blir verkligen ett jätteroligt minne att berätta för barnbarnen. Det var ett helt perfekt frieri, hade han friat en vardagskväll i soffan hade jag säkert inte ens kommit ihåg det, säger Elin.

Den offentliga friartrenden kommer, enligt dejtingexperten Marie Hagberg, från USA.

– Där frias det ju hejvilt på fotbollsstadion eller på banderoll bakom flygplan. Hela världen får reda på det samtidigt och tänk vilken bekräftelse för din käresta, säger Marie Hagberg.

Men samtidigt höjer hon ett varningens finger.

– Tänk igenom det noga. Gillar personen att stå i centrum? Det är nästan ett måste för den här typen av frieri, säger hon.

Familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff tror att offentliga frierier är ett tecken i tiden.

–Vi är så vana vid offentlighetens ljus och att allt ska kavlas ut i dag, se bara på alla dokusåpor. Förr i världen var frieri något högst privat mellan två människor, men så är det inte alltid längre. För vissa kan säkert ett offentligt frieri göra frågan ännu viktigare, det går inte att ändra sig så lätt om du har en massa människor som bevittnat ditt beslut, säger hon.

Genom åren som familjerådgivare har hon mött en hel del par där ena parten, ofta tjejen, bara gått och väntat på frieriet som aldrig kommer. Det har satt en tagg i relationen och Ann-Marie Furhoff menar att ritualerna kring frieri och bröllop är viktigare nu än förr. Men när det gäller offentliga frierier önskar hon att frågan inte kommer som en blixt från klar himmel för någon av parterna.

– Jag tror och hoppas att det varit en process i relationen som mynnat ut i ett beslut. Möt och prata med varandra, vad vill ni? Vill båda gifta sig? Frieriet i offentlighetens ljus blir ingen positiv upplevelse om det kommer som en total chock.

Men hon ger gärna en kärleksfull knuff i rätt riktning för att våga fråga.

–Forskning har visat att ceremonier som frieri och bröllop kan stärka en parrelation och bidra till att ge den både stadga och hållbarhet.

Slut på Idéer? Så fixar du frieriet!

Fria på stormarknad

Låt butikspersonalen ropa ut ditt frieri i butikens högtalarsystem.

Fria på scen

Låt favoritartisten ta upp din partner på scen för att framföra frågan.

Fria under ytan

Har du och din partner en gemensam spektakulär hobby, som dykning eller fallskärmshoppning? Perfekt. En skylt och ett par lufttuber är allt som behövs!

Fria med fest

Fixa en frierifest! Bjud alla kompisar och texta frieriet på väggen. Din partner bli garanterat överraskad.

Fria med blommor

Plantera blommor som formar orden du vill säga. Ta sedan dit din partner när de blommar. Känner du någon majsbonde kan du förstås göra som Corey Cook i USA när han skulle fria – be bonden slå sitt fält så att ett hjärta med texten ”Vill du gifta dig med mig?” framträdde (bild nedan). Därefter flög de över fältet. Och oroa er inte – flickvännen Michelle svarade ja.

5 tips om du ska fria ­offentligt

…från familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff.

1 Var säker på att ni är framme vid milstolpen äktenskap innan du ställer frågan.

2 Låt det vara seriöst, och inte bara en lustig humorgrej. Tänk på att ni ska minnas denna stund resten av livet.

3 Tänk på i vilket sammanhang du friar så att vittnena fyller en funktion. Gillar din käresta sport kanske en fotbollsarena kan vara en idé?

4 Var säker på att din partner gillar att stå i centrum och klarar pressen av offentligt frieri.

5 Tänk igenom alla detaljer ordentligt innan du frågar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode