Han riskerar allt – för knarkfesterna

NÖJE

TRUS ANALYS:
”Jag är den störste snortaren i världen.” ”Jag älskar kola och rånare.” Mikael Persbrandts egna ord när han vid olika tillfällen har gripits av polisen.
Den här gången skulle det bli annorlunda. Mikael Persbrandt är i sitt livs form och gör sin efterlängtade Hollywood-debut.
Då riskerar han allt igen för ännu en knarkfest.

Foto: Rubrikernas man Fyllekörning, fylleslag och knarkskandaler. Men också nya storfilmer. Mikael Persbrandt har hunnit med mycket.

Filmbolaget beställde en Mr Bond.

I stället fick de skurken.

Foto: Helena Trus.

TV4 var så stolta. De slog sig själva för bröstet när Mikael Persbrandt, 47, specialtränats av det svenska försvaret och den amerikanska flottans attackdykare Navy Seals i USA. De stoltserade med hur de tillsammans med produktionsbolaget storsatsat på att förvandla Persbrandt till en superhjälte, både psykiskt och fysiskt.

Persbrandt lyckades till en början med att hålla uppe en superhjältes fasad. Han misslyckades när han i januari berättar för polisen, när han greps för ringa narkotikabrott på nattklubben The Soap Bar, att ”jag älskar kola och rånare”. Han vädjade också till polisen under gripandet:

”Jag kommer inte få min nästa filmroll om du gör det här, jag har tränat med SSG i flera månader”, säger Mikael Persbrandt till en av polisens narkotikaspanare.

För en vecka sedan greps han igen för narkotikabrott på en fest på ett hotell i Stockholm, men är ännu inte dömd.

För fyra år sedan satte Mikael missbruket framför jobbet. I oktober 2007 lämnade han Dramaten med buller och bång. Anledningen, enligt den dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm, var att Micke vägrade ge upp spriten. Enligt uppgifter till tidningen Filter ska Holm ha erbjudit Persbrandt avgiftning men skådespelaren vägrade.

Nu, med en bubblande Hollywood-karriär, minutiöst vägda matlådor och militär träning, skulle det bli annorlunda.

Men så blev det inte.

När TV4:s och produktionsbolagets huvudrollsinnehavare inte längre kan hålla uppe superhjältefasaden väljer de att tiga. Kanske för att skydda Mikael, eller kanske för att skydda sig själva. När min kollega Jessica frågar producenten Johan Mardell om det här påverkar inspelningarna, svarar han lite nonchalant: ”Inte ett dugg.” Vilket förstås är en lögn.

Det är inte lika enkelt att prata om, och ansvara för, en skurk som en hjälte.

Nu måste Persbrandt fortsätta med dubbellivet: upprätthålla kroppen och looken som den rättviseskipande underrättelseofficeren Carl Hamilton samt tvingas hantera drogskandalerna. Filmerna kommer förmodligen att bli succéer. Hollywood-filmen ”The Hobbit” likaså.

Branschen lär fortsätta förlåta honom så länge publiken rusar för att titta in i hans isblåa ögon.

Men vad händer om/när publiken börjar svika?

Enligt Persbrandts personlige tränare David ”D-flex” Seisay fick han uppdraget att göra Mikael mer muskulös än skådespelaren Daniel Craig när han spelade James Bond. ”De hade med sig inspirationsbilder på honom”, sa David till mig för några veckor sedan.

Filmbolaget vill ha sin perfekta, moderna Carl Hamilton till ett högt pris. Kanske är det för högt för Mikael Persbrandt.