”Mormor sålde sprit för att försörja mig”

Av: Malin Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nanne Grönwall berättar om sin tuffa uppväxt

FYLLESLAG & MISSBRUK  Nanne Grönwall väjer inte för tunga ämnen. I sitt program i ”Sommar i P1” i dag berättar hon när hon och hennes mamma bodde med mormodern, om en tillvaro som kännetecknades av fylla och mammans missbruk.
Foto: Foto: MIA CARLSSON
FYLLESLAG & MISSBRUK Nanne Grönwall väjer inte för tunga ämnen. I sitt program i ”Sommar i P1” i dag berättar hon när hon och hennes mamma bodde med mormodern, om en tillvaro som kännetecknades av fylla och mammans missbruk.

Alkohol, droger och hot.

I dag berättar Nanne Grönvall, 49, om sin barndom i ”Sommar i P1”.

– Mormor försörjde mig och min mamma genom att langa sprit, säger hon i programmet.

Nanne Grönvall med maken Peter.

I ”Sommar i P1” i dag öppnar sig Nanne Grönwall om sin uppväxt. Hennes mamma var 16 år när hon föddes och pappan två år äldre.

De bodde hemma hos Nannes mormor i en tvårumslägenhet tillsammans med mormoderns pojkvänner, Nannes moster och ett äldre par som sov på kökssoffan. Flera katter delade också på den trånga ytan.

Livet i den överbefolkade lägenheten i Stockholm kännetecknades av fylleslag.

– Mormor försörjde oss genom att langa sprit. Det gjorde hon hela min och mammas uppväxt, säger Nanne Grönvall i ”Sommar i P1”.

”Rå stämning”

Kunderna kunde dyka upp vilken tid på dygnet som helst, året runt. Sent på nätterna knackade berusade och hotfulla människor på dörren.

Vid ett tillfälle kom fyra män till lägenheten med avsikt att råna och mörda mormodern. Nanne Grönwall, då åtta år, som av rädsla hade gömt sig på toaletten, smög sig slutligen fram och möttes av en man som blockerade dörren in till köket.

– Det var hätsk och rå stämning. Jag förstod att de var torpeder, säger Nanne Grönvall i ”Sommar i P1”.

”Evinnerligt flyttande”

När en av männen fick syn på den gråtande Nanne, vägrade han genomföra planen, eftersom han inte ville att ett barn skulle behöva se det. Männen lämnade lägenheten.

Till slut var situationen ohållbar. Nanne Grönvall och hennes mamma flyttade. Mamman hade då dragits in i ett sprit- och tablettmissbruk.

– Det var ett evinnerligt flyttande. Jag bodde på 14 ställen fram tills jag fyllde 18 år, säger hon i ”Sommar i P1”.

Nanne Grönvall hoppas att hennes historia ska kunna stärka de som växer upp i ett alkoholisthem.

Publicerad: