Tv-chef anklagas för trakasserier av sex kvinnor

avTT

1 av 2 | Foto: Jordan Strauss / TT / NTB Scanpix
CBS-chefen Leslie Moonves anklagas av sex kvinnor för trakasserier.

Sex kvinnor träder fram och anklagar Leslie Moonves, chef för det stora tv-bolaget CBS, för sexuella trakasserier.

I en granskning gjord av The New Yorker berättar kvinnorna om hur han gjort närmanden och i två fall hotat med att förstöra deras karriärer när de avvisat honom.

Händelserna ska ha inträffat mellan 1985 och 2006 och kvinnorna har i de flesta fall haft möten med Moonves om jobbmöjligheter för tv-kanalen, som är en av USA:s fem största, när han plötsligt tafsat eller försökt kyssa dem.

Illeana Douglas, känd från bland annat filmen "Maffiabröder", är en av dem som anklagar Moonves och hävdar att hon fick sparken från en komediserie efter att hon skämtat bort hans närmanden.

– Han tryckte ned mig i soffan inne på hans kontor och började kyssa mig våldsamt. När du blir fasthållen på det sättet kan du inte röra dig, inte andas. Jag kände mig som ett infångat djur och kunde inte få honom att sluta. Det ögonblicket har förföljt mig genom livet, säger hon till New Yorker.

Ångrar sig

Leslie Moonves, som nu är 68 år, säger i ett uttalande att han har begått misstag och att han ångrar sig. Han hävdar också att han aldrig har utnyttjat sin position för att förhindra kvinnornas karriärer.

"Jag erkänner att det har funnits tillfällen, för flera årtionden sedan, som jag kan ha gjort kvinnor obekväma med mina närmanden. Det var misstag och jag ångrar dem oerhört. Men jag har alltid förstått och respekterat att ett nej betyder nej", säger han.

CBS utreder nu anklagelserna och i ett uttalande säger representanter för bolaget att man tar alla rapporter om trakasserier på allvar, men att man inte fått in några anklagelser om olämpligt uppförande mot Moonves under hans år som anställd av tv-kanalen.

Flera anställda vittnar dock om en företagskultur liknande en "mansklubb", där män i 60-årsåldern försöker ligga med kvinnliga anställda.

Röst inom metoo

Historierna som nu rullas upp har enligt kvinnorna fått en bitter eftersmak eftersom Leslie Moonves under det senaste året blivit en röst inom metoo-rörelsen i Hollywood. I december i fjol hjälpte han till att grunda en kommission mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

När jag hörde det tänkte jag att "Herregud han har ingen skam i kroppen", säger en av kvinnorna till tidningen.

CBS är inte den enda tv-kanalen i USA som fått in rapporter om sexuella trakasserier. NBC och Fox News har sparkat ett par av sina stora profiler efter anklagelser mot dem och betalat ut miljontals dollar i förlikning.

ARTIKELN HANDLAR OM

CBS

MeToo