Han sjunger för sin sjuka hustru i kväll

avTorbjörn Ek

1 av 4
Familjen var samlad under gårdagens genrep efter en tuff höst med Lisa Knapps svåra sjukdom.

LEKSAND. Uppladdningen ­inför Melodifestivalen har varit den sämsta tänkbara för Andreas Johnson.

Under hela hösten och vintern har hans fru Lisa åkt in och ut på sjukhus.

I julas hämtades hon med ambulans och fick akutopereras i magen.

– Då trodde vi det var över, säger Andreas ­Johnson.

De har barnen Ella, 5, och Tim, 1, tillsammans. I ­början av juni förra sommaren ­gifte sig Andreas Johnson, 41, med sin Lisa Knapp, 38, inför en fullsatt kyrka i ­Järvsö.

Men lyckan fick inte vara länge.

– Vi har haft en jättetuff höst. Ja ända sen i slutet av augusti när Lisa blev sjuk första gången. Sen tog det ju inte slut. Det har fortfarande inte tagit slut i och med att hon blev väldigt sjuk strax innan jul också och ­åkte in på sjukhus. Då ­trodde vi det var över, säger Andreas­ Johnson.

”Blir inte helt frisk”

På sin blogg har Lisa själv beskrivit sin kamp mot ­flera mystiska diagnoser och hur specialistläkarna haft svårt att hitta felen bakom ­smärtorna. Från augusti ­åkte hon in och ut på sjukhus där hon blev liggande i flera veckor i taget.

Först tvingades hon ta starka mediciner på grund av en allvarlig infektion. Därefter upptäckte läkare en fistel bakom hennes öga och under hösten opererade man in en titanskruv i huvudet för att stoppa en blödning.

– Helt frisk eller normal blir jag nog aldrig igen, har nämligen en skruv inope­rerad i huvudet, skrev Lisa skämtsamt på sin blogg i början av november.

Då visste hon inte att det skulle bli ännu värre.

– Den 22:a december fick hon akuta buksmärtor, ­berättar Andreas Johnson.

Lisa fick hämtas med ­ambulans och akutopereras.

– Hon opererades för akut bukinflammation för hon hade två hål på tjocktarmen, sen låg hon på intensiven över jul och nyår och en bit in på det nya året.

– Då hade vi tänkt att nu är allting över för det hade varit tufft nog under hösten. Det har verkligen varit en tuff resa, säger han.

När Andreas Johnson står på scenen i kväll är det för Lisas och barnens skull.

– Ella har sagt att det är en Melodifestivalsvinnare och när Lisa hörde låten var det ingen tvekan, hon sa: ­”Självklart ska du ställa upp”. Hon har ju varit med varje gång jag tävlat. Nu har det blivit som en ljuspunkt att se fram emot, som en ­familjegrej.

Ska vara på plats

För Lisa mår nu så pass bra att hon kan vara på plats i Leksand och heja i kväll.

– Lisa gillar ju att vara med där det händer så det här blir lite som en del

i hennes process att komma tillbaka. Förhoppningsvis får vi nånting att fira efter sändningen och om inte ­annat så får vi bara fira att vi är här tillsammans, säger Andreas.

ARTIKELN HANDLAR OM