Israel varnar för Eurovision

Publicerad 2012-07-15

Nu ställs hårda krav på säkerheten i Malmö under schlagerfesten

Turbulensen i samband med Davis Cup-matchen 2009 är inte bortglömd.

Nu vädjar Israels ambassad till Malmö stad att skärpa säkerheten inför Eurovision song contest 2013.

– Vi hoppas att Malmö har lärt sig av sina tidigare misstag, säger pressekreteraren Patrik Lund.

I förra veckan stod det klart att Malmö blir värdstad för Eurovision song contest 2013.

Nu höjer Israels ambassad ett varningens finger.

Turbulensen i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel i Malmö 2009 är inte bortglömd.

Efter Gazakriget 2009 beslutade Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S), att tennismatchen av säkerhetsskäl skulle spelas inför tomma läktare. Väl framme vid arenan försökte ett hundratal personer som medverkade i en fredlig demonstration, arrangerad av Nätverket mot Israels krig och ockupation, att ta sig in på arenan. Åtta personer greps, ett hundratal omhändertogs och Malmö bannlystes som arrangörsstad för Davis Cup-matcher i fem år.

Nu uppmanar Israels ambassad Malmö stad att skärpa säkerheten till Eurovision song contest 2013.

”Inget behov”

– Om Israel skulle kvala in till tävlingen hoppas vi att det inte blir en upprepning av de våldsamheter vi fick se under Davis cup-matchen. Vi hoppas och tror att Malmö har lärt sig av sina tidigare misstag och att det blir ett lyckligt och fredligt arrangemang, säger Patrik Lund, pressekreterare på Israels ambassad i Stockholm.

Men Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu bedömer inte att det finns något behov för extra säkerhetspådrag nästa år.

– Jag bedömer inte att det finns några som helst förutsättningar för några oroligheter. Det som hände 2009 var relaterat till Gazakriget, säger han och fortsätter:

– Dessutom fanns Göteborgskravallerna färskt i minnet. Det som hände då handlade inte om Israel som stat, säger han till Nöjesbladet.

Känner till oron

Martin Österdahl, exekutiv producent på SVT, är medveten om oroligheterna.

– Vi känner till att Israel ibland haft en förhöjd säkerhet i tidigare Eurovison song contest och i samband med internationella idrottsevenemang beroende på det dagsaktuella läget, säger han och fortsätter:

– När vi kommer längre fram i arbetet med Eurovision song contest 2013 och vet mer om deltagandet och läget så kommer vi se till samtliga delegationers behov och se till att alla tillresta fans känner sig välkomna och trygga.

Kastade stenar och färgbomber

Poliser stoppar demonstranterna.

I mars 2009 anordnades en Davis cup-match mellan Sverige och Israel i Baltiska hallen i Malmö. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu vill stoppa matchen på grund av Israels invasion av Gaza och menade i en intervju att 400 barn dött i ockupationen.

– Min personliga åsikt är att man inte ska spela någon match över huvud taget mot Israel i det här läget, sa han då till Sydsvenskan.

Reepalu beslutade sedan att matchen skulle spelas inför tomma läktare och motiverade beslutet av säkerhetsskäl, då det planerades protester mot matchen. Internationella tennisförbundets ordförande Francesco Ricci Bitti kommenterade Malmös agerande med: ”Säkerligen kommer vi inte välkomna Malmö stad att arrangera en sådan här match igen”.

Under lördagen den 7 mars anordnades en fredlig demonstration mot Israels ockupation med omkring 6 000 demonstranter. Men väl framme vid Baltiska hallen bröt sig ett hundratal personer ut från demonstrationen och försökte ta sig in på arenan. Stenar, färgbomber, nyårs­raketer och smällare haglade mot polisbussarna.

Efteråt bötfällde svenska tennisförbundet Malmö och staden bannlystes som eventuell arrangör för Davis cup-matcher de närmsta fem åren.

Källa: Aftonbladet, Wikipedia, Sydsvenskan

ANNONS