Nöje

Nytt hopp för förföljda

Av: 

Sofia Benholm

NÖJE

Lagändring kan skydda kändisarna mot stalkare: Straffet måste bli hårdare

Plura har haft en, Anna Book också och Sandra Dahlberg har dragit sig tillbaka, delvis på grund av sin.

Fans som har gått över gränsen för att nå sina idoler.

Nu utreder regeringen om det kan behövas en lagändring mot så kallade stalkare.

Fans som blir för närgångna sina idoler blir allt vanligare. Personer som ringer hem till sina idoler, skriver ömsom passionerade ömsom hotfulla brev och lever i vanföreställningar om kärleksrelationer med sina idoler. Men det kan också vara en svår gränsdragning – vad som är ett hängivet fan och vad som är förföljelse.

– Jag hade en karl som dök upp på spelningar och var allmänt obehaglig, säger artisten Sandra Dahlberg, 28.

Bevisen räckte inte

Mannen tafsade på henne och förföljde henne vid några tillfällen bland annat. Sandra Dahlberg polisanmälde, men bevisen räckte inte till åtal.

– Jag har även känt att jag vid flera andra tillfällen har velat polisanmäla, men det är svårt. Jag biter ihop i stället.

”Svårt att fällas”

I dag finns det ingen lag emot just stalkning.

– Det finns ingen möjlighet för en domstol att ta hänsyn till om en person varit förföljd och trakasserad i flera år utan det faller under enstaka lagrum som olaga hot och ofredande – och det är svårt att fällas för olaga hot, säger Martin Grann, psykolog och docent vid Centrum för våldsprevention.

Lag finns i USA

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska lägga fram ett förslag på hur en sådan lag skulle kunna se ut.

– Det finns en anti-stalkningslag i exempelvis USA. Det handlar om brott där det finns en ohygglig mängd ofredande och olaga hot.

Martin Grann.
Martin Grann.

Fredrik Strage, som har skrivit boken ”Fans”, är skeptiskt till hur en sådan lag skulle kunna fungera.

– Men det kan ju bli jättesvårt. Då kan vi journalister kunna bedömas som stalkare. När vi försöker få tag på personer som inte vill prata med oss.

”Ensamma personer”

Hur definierar du skillnaden mellan en stalker och ett fan?

– De är ensamma personer. Det är sällan man ser en stalker delta i fanaktiviteter utan de upplever ofta att de har en så speciell relation till sin idol att de är på en annan nivå.

Sandra Dahlberg är i dag mammaledig och inte längre aktiv inom artistvärlden. Hon och hennes sambo, artisten Jimmy Jansson, har dragit sig tillbaka ut på landet med sin Vilmer, 1.

”Låter klokt”

Fredrik Strage.

Påverkar dina erfarenheter av förföljelse en eventuell comeback?

– Ja det gör det. Nu har jag ett barn att tänka på också, inte bara mitt eget liv.

Hon välkomnar en lagändring mot stalkning.

– Det låter klokt och straffsatsen måste framför allt bli högre vid ett sådant brott, speciellt när det händer vid upprepade tillfällen.

Fansen som gick för långt

Kvinna förföljde både evert och sven-bertil Taube

Familjen Taube förföljdes i över 35 år av en psyksjuk kvinna. Kvinnan blev besatt efter att ha hört Evert Taube på radion 1963. Sex år senare brände hon ner familjens hus i Sjösala. Därefter började kvinnan trakassera även sonen Sven-Bertil. 1998 greps kvinnan bland annat utanför hans lägenhet.

Mannen trodde att han var gift med madonna

1995 var en uteliggare helt övertygad om att han och Madonna var gifta. Han försökte vid flera tillfällen ta sig in på Madonnas tomt och skickade hotfulla brev. Mannens trakasserier blev till slut så allvarliga att han dömdes till tio års fängelse för stalkning.

Fältskog hade en relation med sin förföljare

I slutet på 90-talet blev Agnetha Fältskog förföljd och trakasserad av en man som hon tidigare haft en relation med. Mannen kom ursprungligen från Holland och hade beundrat stjärnan sedan Abbas framträdande i Melodifestivalen 1974. På 90-talet flyttade han till Sverige för att komma nära sin idol och 1997 träffades de. Han skrev flera brev till Agnetha Fältskog och efter en tid utvecklade de en riktig kärleksrelation. När Fältskog gjorde slut med honom 1999 började han trakassera henne så mycket att han till slut dömdes till besöksförbud och utvisning.

ANNONS

Sista chansen! 25% rabatt på makeup för alla hudtyper från IsaDora

Extern länk från MEDS

Shoppa här!

Publisert: