Björn tog svenska folket med storm

Av: Andreas Häggström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag märkte aldrig av uppmärksamheten”

1 av 3
Björn Gustafsson hann göra succé, dra sig tillbaka och göra comeback – på ett och samma år.

Nöjeslistans roligaste nykomling är bara 22 år.

Och på bara ett år har komikern Björn Gustafsson hunnit ställa till med succé, dra sig tillbaka, göra långfilmsdebut och genomföra en storartad comeback.

Trots det står silvermedaljören med samtliga tår på jorden, som om inget har hänt.

– Jag märkte aldrig av uppmärksamheten, säger han.

Studierna på Calle Flygares teaterskola och stå upp-debuten 2005 är två vägar som bidrog till att Björn Gustafsson nådde ut till landet och blev ”Björn” med hela svenska folket.

Två vägar som under 2008 kom att korsas.

Efter sina populära inhopp i TV4:s ”Parlamentet” blev komikern Björn Gustafsson uppringd av SVT. Tv-kanalen gav honom fria händer under Melodifestivalen – och Björn lyckades på egen hand, lite omedvetet, kröna sig själv till landets nya komikerstjärna och flickidol.

”Jobbade hela tiden”

Sketcher, dans och en sång till programledaren Kristian Luuks sambo Carina Berg var några saker som gjorde att Björn Gustafsson blev festivalens stora stjärna.

– Jag jobbade hela tiden och märkte inte så mycket av uppmärksamheten eftersom jag nästan aldrig var ute, men jag märkte ju att det skrevs en hel del, har Björn blygsamt berättat.

Bara ett par månader senare var det dags igen.

Han blev inbjuden till Cannes filmfestival för att marknadsföra sin långfilmsdebut, den fransk-svenska dramakomedin ”De vuxna”.

Väl på plats i exklusiva Cannes blev Björn omedelbart uppmärksammad.

– Kommer man till Frankrike med min löjliga frisyr tänker folk: ”Ja, så där kan man ju inte se ut om man verkligen inte är någon”. Då såg man säkert exotisk ut, sa Björn strax innan den svenska biopremiären.

– När vi var i Cannes kunde jag inte låta bli att kalla honom för ”Solstickan” hela tiden. Han är ju den riktigt svenska Solstickan, säger motspelerskan Lia Boysen och skrattar, innan hon tillägger:

– Men ja, jag har aldrig varit med om någon som har varit så älskad. Finns det någon som inte tycker om Björn? Jag vet inte om någon.

22-åringen Björn Gustafsson, från Romelanda utanför Kungälv, har gått från teaterskola, via stå upp-utbildning under rektorn Özz Nûjen, humorprogramet ”Parlamentet”, till självregisserad pausunderhållning i ”Melodifestivalen”, utsåld höstturné och en egen samlings-dvd.

Och kanske gick det lite väl fort.

”Hedrande”

– I somras blev det så att om jag hade fortsatt jobba hade jag gått in i väggen, så jag satte stopp, berättade Björn nyligen i en intervju med DN.

Strax efter höstturnén berättade Björn om sina framtida planer:

– Nu ska jag försöka lugna ner mig, fokusera lite, och ta en paus på riktigt. Vi får se vad som händer efter nyår.

Nöjesbladet får till slut tag på komikern och kan berätta om andraplatsen på Nöjeslistan.

Hur känns det?

– Det är väldigt hedrande, eh, ja, tack alltså ... Men vem är det som är etta, då?

Detta är Björn Gustafsson

Björn i media

Björn Gustafsson har under de två senaste åren framträtt som komiker i ”Parlamentet” (TV4), ”Extra! extra!” (TV3), ”Sverige pussas och kramas” (Kanal 5), ”Stockholm live” (SVT), ”Morgonsoffan” (SVT) och ”Tack gode gud” (TV4). Efter succén i Melodifestivalen fick han även läsa upp det svenska folkets poäng till övriga länder i Eurovisionfinalen. Under 2008 har han även deltagit i tävlingsprogrammet ”Hål i väggen” (TV6) och varit gäst i talkshowprogrammet ”Robins” (SVT).

Röstades fram till Sveriges roligaste man av Aftonbladets läsare 6 mars 2008.

Björn på film

Björn spelar den svenska killen Johan i den fransk-svenska dramakomedin ”De vuxna”, som hade svensk premiär i början av december. Han har även en mindre roll i filmen om Johan Rheborgs karaktär Kenny Starfighter, ”Kenny Begins”, som har biopremiär den 30 januari 2009. 2006 syntes Björn i en mindre roll i ”Beck”-filmen ”Flickan i jordkällaren”.

Namn: Björn Gustafsson. Ålder: 22. Bor: Stockholm. Familj: ”Ja.” Yrke: Komiker. Inkomst: 163 700 (ink. år 2007). Aktuell: Som silvermedaljör på Nöjeslistan 2008.

Tidigare på listan:

3. Robyn

4. Håkan Hellström

5. Sanna Nielsen

6. Charlotte Perrelli

7. Carina Berg

8. Tomas Alfredson

9. Sissela Kyle

10. Alexander Skarsgård

Publicerad: