Håkan lär bli kung - 2006

NÖJE

Håkan Hellström får ingen Rockbjörn i kväll.

Men göteborgaren lär bli en av kungarna på Cirkus i alla fall.

Han ska ju framföra nya singeln "En midsommarnattsdröm" och den är" en dröm.

Aftonbladets Per Bjurman listar veckans bästa musik - varje söndag

Det är, som han själv konstaterade i en intervju nyligen, närmast tradition att Håkan kommer upp och spelar på Rockbjörnsfesten.

Men just i år känns det extra upphetsande att den hudlöse popmästaren gör oss den äran.

Han ska ju framföra sprillans nya singeln "En midsommarnattsdröm" och live bör den kunna vara en sinnesvidgande upplevelse.

Som ni kanske hört vid det här laget lyckas göteborgaren i denna första låt från kommande, Björn Olsson-producerade albumet knyta ihop klassiska element med helt nya.

Rösten är omisskännlig, liksom det storögda drivet - och hettan i det dylanska ordflöde som utgör texten.

Men där finns också en ny folkpop-ton, främst manifesterad genom en ganska förhäxande flöjtslinga. Där finns också små flirtar med gammal göteborgsprogg - bängen trålar ju igen! Och där finns, i själva kompet, ett förträffligt pubrock-sväng många vill härleda till Canned Heats "Going up the country" men man kan lika gärna nämna Dr Feelgood eller, för att citera en avgående New York-korre, Texas Tornados.

Jag gillar verkligen sånt, när artister befäster sin karaktäristisk - och med små rörelser samtidigt öppnar nya dimensioner i sin musik.

"Ramlar"-eufori är knappast att vänta när midsommarnattsdrömmen ikväll tar form på scen, ty det är ingen hit av det slaget, men det blir något annat och jag är väldigt nyfiken på vad.

Sen är det bara att invänta nästa års Rockbjörnen.

Då återkommer Håkan igen - för att hämta egna björnar.

Det borgar "En midsommarnattsdröm" för.

Mina tummar hålls alltjämt för The Hives, Sahara Hotnights, Marit Bergman, Franz Ferdinand och Morrissey i kväll.

Moneybrothers "They"re building walls around us" är en annan singel som låter som att det blir Rockbjörnenfest nästa år.

Jag älskar Anders Wendins blödande passion, jag älskar det dramatiska svänget och jag älskar de svischande disco-stråkarna.

Kommissarie Karlsson heter Captain O"Hara på engelska och de få gånger Spökplumpen synts utan sin psykedeliska förklädnad har det visat sig att han är en lång, smal och skäggig herre (och därmed torde han vara Ankeborgs enda homo sapiens, eller?)

En hel drös mejl-skribenter, bland dem självaste Conny Bloom, var vänliga nog att besvara två av de tre Disney-frågor jag ställde förra veckan.

Tack för det.

Däremot är det ingen som har en aning om varför Musse Pigg har en hund som kompis och en som husdjur.

Jimmy i Lund skriver:

"Totalt ologiskt! Din fråga tillhör samma kategori som: Varför kan Kalle Anka gå utan byxor utan att skämmas men sätter alltid en handduk runt midjan när han går ur duschen. Eller varför badar Musse och Långben med handskarna på?"

Jag trodde inte band som Fatboy fick finnas längre, allra minst i Stockholm, men det är fullt när denna utmärkta konstellation, med rötter i både Eskilstuna och Dalarnas eget Nashville Grycksbo, spelar på Mosebacke och ingen på hela Söder har hört så förföriska fusioner av country och rockabilly sedan Chris Isaak var ung.

Rockbjörnen-drinken heter som vanligt dry martini.

Glöm inte det.

För övrigt anser jag att Popsicle ska återförenas.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM