”Anders och Måns” är favoriten

NÖJE

Jan-Olov Andersson chattade om Tv-priset

Han har inte mycket till övers för dokusåpor utan föredrar humorprogram som ”Anders och Måns” och ”High Chaparall”.

Läs Aftonbladets tv-krönikör Jan-Olov Anderssons chatt med läsarna.

   Jan-Olov Andersson säger: Hej, nu är jag här på plats för att chatta!

David säger: Vad ser du fram emot på tv under 2005?

   Jan-Olov Andersson säger: Nya avsnitt av Six feet under, till att börja med. Och så dom nya USA-serierna Lost och Desperate housewifes.

Godslayer säger: Det är ingen svår gissning att Vänner kommer ligga bra till för priser, nu när det varit sista avsnittet i Sverige? I övrigt, hur brukar priserna lägga sig mellan 1,2,4 och de kommersiella kanalerna som har långt mindre tittare?

   Jan-Olov Andersson säger: SVT och TV 4 brukar dominera rätt totalt, utom just i de utländska kategorierna, där Vänner under flera år vunnit. David Letterman brukar vara populär också.

säger: Hej, vad tycker du om Raggadish? Jag hoppas att de blir bästa ungdomsprogram.

   Jan-Olov Andersson säger: Jag tycker det är bra. Särskilt den där parodin på Extreme Makeover, som heter Extreme Fakeover.

Jossan säger: Vilket program skulle du vilja vara programledare för?

   Jan-Olov Andersson säger: Helst inget alls, jag har typiskt radioutseende. Men Filmkrönikan skulle jag ju klara av rent innehållsmässigt.

Lotta säger: Är dokusåpornas tid förbi nu? Hoppas du det?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag hoppas det, verkligen. Om det är så återstår att se. I USA är det inte många som fungerar för en bred publik längre. Och de som återstår här i Sverige känns ju lite B. Och Riket verkar floppa.

säger: Vilken Reklam hatar du mest?

Lotta säger: Brukar du hålla med tittarna när de röstar fram Tv-priset?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag svarar på båda frågorna på en gång. Reklamfilmer som har en "rolig" poäng blir ju jävligt tjatiga den 30:e gången. Nä, jag brukar inte hålla med tv-tittarna om särskilt mycket.

BB säger: Hej! Är Big Brother en överlägsen vinnare ?

   Jan-Olov Andersson säger: Nej, varför skulle de vara det. Jag tycker det är ett jättetjatigt program med jobbiga unga människor som pratar skit med varandra, utom när de är fulla, då sjunker nivån ännu mer.

Nisse säger: Vilka kategorier skulle du vilja se i Tv-priset?

   Jan-Olov Andersson säger: Vi har väl med de flesta kategorier man kan tänka sig, möjligen skulle man också kunna utse bästa dokumentärfilm.

sofy säger: vad tycker du om grynets show?

   Jan-Olov Andersson säger: Förfärlig! Hon (Elin Ek, alltså, som spelar henne) påstår att det är just sådana som jag (medelålders män) som inte gillar henne. Jag kan inte förstå hur någon kan tycka om Grynet. Hon framstår som en psykiskt sjuk ung tjej.

Johanna säger: Hur mycket tv tittar du på en vecka?

   Jan-Olov Andersson säger: Oj, det vågar jag inte räkna ut. Två-tre timmar om dagen, minst. Jag sitter ju inte hela kvällarna, utan ser en hel del i förväg på arbetstid också.

GTA säger: Tror du 24 har någon chans att vinna ett pris?

   Jan-Olov Andersson säger: Kanske. Den har legat hyfsat till tidigare år, men det känns som den värsta uppståndelsen kring serien har lagt sig. kanske för att många hellre ser den på dvd och betar av flera avsnitt per kväll. Seriens format passar inte riktigt för att se utdraget under ett halvår.

nina säger: Vilka nya programledare kom fram 2004 och var verkligen bra?!

   Jan-Olov Andersson säger: Jasenko Selimovic ledde ett debattprogram under sommaren i SVT, han var väldigt bra. Hade själv inte sett SVT:s Existens tidigare, Anna Lindman är väldigt bra tycker jag.

Godslayer säger: Vilka ännu inte inköpta serier ska vi hålla koll på under det kommande året och nästa utdelning av tv-priset?

   Jan-Olov Andersson säger: Ännu inte inköpta är svårt att säga, de har nog knappt haft premiär utomlands ens. Men Lost, Desperate housewifes och CSI: New York är nog många sugna på.

Kat säger: Kommer TV priset att sändas i någon kanal i år?

   Jan-Olov Andersson säger: Nej, tyvärr, det verkar inte så. Eller tyvärr, tv-sändningarna har ju sällan blivit särskilt bra.

Godslayer säger: Kan ni inte starta upp Lifetime achievement award inom tv, så Seinfeld kan få sitt?

   Jan-Olov Andersson säger: Det vore ju häftigt, men jag tvivlar på att han skulle komma hit och ta emot priset, han verkar itne vara sådan. Men kanske ett sådant pris till någon svensk, ingen dum idé.

anna säger: Varför skriver aftonbladet så mycket om tv-program och programledare?

   Jan-Olov Andersson säger: För att det är något som angår så många människor. Tv-tittande är högt och programmen engagerar och berör många.

säger: Vad tycker du om Paradise Hotel ?

   Jan-Olov Andersson säger: Den amerikanska upplagan tyckte jag var stentrist. Ett slags sökt koppleriprogram, där man nästan kände att allt för mycket var uppgjort på något sätt. Har inga större förväntningar på den svenska omgången i TV 4. Det verkar inte de heller ha, nu har de lagt den sent på kvällstid.

Peter säger: Det är ju i princip samma som vinner Tv-priset jämt ju, och det är inte dom som har högt tittarsiffror utan de som flest unga kollar på.. är inte det lite fel?

   Jan-Olov Andersson säger: Fel och fel... vi förbjuder inte nån att rösta. Men nog är det väl så att På spåret och Så ska det låta hamnar lite i skymundan för att det är mer äldre tittare, som inte bryr sig om sådana här omröstningar. Sen kan det ju vara så att vissa program har inte så många, men desto mer hängivna tittare. Som High Chaparral.

larsa säger: vad tycker du om Emma Andersson som programledare?

   Jan-Olov Andersson säger: Tyvärr - jag skriver tyvärr för hon verkar sympatisk och har en trivsam framtoning i rutan - så är hon inte särskilt bra. Framför allt är programmet extremt ytligt och kändisfixerat på fel sätt.

nina säger: Vem kommer ta över efter Claes Elfsberg som en klippa i rapportrutan?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag hoppas på Lisbeth Åkerman!

nina säger: Vad tror du om Robinson VIP och kändisbaren i Goa?

   Jan-Olov Andersson säger: Det låter som rätt ruggiga program. Robinson-VIP har ju massor av norska och danska kändisar som vi tittare inte har nåt förhållande till. Och Goa Beach Club... de verkar ju skämmas för programmet redan innan de har börjat spela in det.

ninna säger: Hur kom det sig att du blev filmrecensent och tv-tyckare?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag blev nöjesjournalist för att det var mitt stora intresse. Då ingår det ju att skriva om film och tv, det blev liksom naturligt när man ändå gjorde reportage och annat kring ämnena.

cornelia säger: Vad har du för utbildning? Har du gått journalisthögskolan?

   Jan-Olov Andersson säger: 3-årigt gymnasium i Linköping, ekonomisk linje, och journalisthögskolan i Sthlm, fast jag gick aldrig ut sista terminen utan började jobba i stället.

larsa säger: Vad tror du om Fredrik och Filips chanser?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag tror dom har hyfsade chanser. De var nära finalplats i fjol. Nu har fler sett dem. Och High Chaparall är ett sånt där program med få men väldigt hängivna tittare. Själv tycker jag det oftast är bra.

johanna 32 säger: Vad tycker du om Idol och Fame Factory? Kommer folk titta på Fame Factory i vår tror du?

   Jan-Olov Andersson säger: Idol tycker jag var ganska hemskt. Onödigt elakt i början, sedan väldigt tjatigt med samma människor hela tiden. Fame Factory var mer sympatiskt, men jag var inte så förfärligt intresserad. Tror nog att det kommer att gå hyfsat, trots allt.

Emme säger: Vad tycker du ska bli årets bästa program??

   Jan-Olov Andersson säger: Ska jag bara välja ett, så är det Anders och Måns humorserie i SVT.

saraK säger: Hur länge har du jobbat på aftonbladet?

   Jan-Olov Andersson säger: Sedan hösten 1978, med sammanlagt tre, fyra års tjänstledighet främst under 1980-talet och tidigt 1990-tal då jag gjorde tv-program i SVT.

Emme säger: Vad tycker du om program som tex extreme makeover?

   Jan-Olov Andersson säger: Fruktansvärt! Ett sätt att exploatera osäkra människors liv.

larsa säger: Vad tycker du om reklam som avbrott i filmer?

   Jan-Olov Andersson säger: Kass. Jag förstår att den finns och det gör nog även många filmmakare, men det är ett förfärligt sätt att se filmerna på.

allexis säger: vilket program(serie) tycker du är det bästa genom tiderna?

   Jan-Olov Andersson säger: Svenskt: Lars Molins Tre kärlekar med bland annat Samuel Fröler. Utländskt: Den sjungande detektiven av Dennis Potter.

l säger: Vad tycker du om Chris Härenstam?

   Jan-Olov Andersson säger: Helt OK, men med lite överdrivet hurtig röst.

Godslayer säger: Är det Larry David som är George Costanza? I Simma lugnt, Larry så är det ju samma Costanza-komik.

   Jan-Olov Andersson säger: Ja, det kan man väl säga att det är.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan

saraK säger: Varför kallas du Gossen?

   Jan-Olov Andersson säger: Det är en lång historia... som jag inte riktigt orkar dra. Men namnet hittades på gemensamt kan man väl säga av Mats Olsson och Anders Björkman (ja, min nuvarande rival!) när jag jobbade på Expressen 1977.

   Jan-Olov Andersson säger: OK, det var allt, tack för mig. Glöm inte att rösta på TV-priset!!!

Hej då.

ARTIKELN HANDLAR OM