”Så mycket bättre” nära knäcka Eric Saade: ”Hamnade i ett vakuum”

avBenjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Eric Saade.

Stressen och pressen efter ”Så mycket bättre” var nära att knäcka honom.

Till slut var Eric Saade tvungen att ta en timeout.

– Jag hamnade i ett vakuum och fick en enorm stress. Därför behövde jag fly iväg, säger han till Nöjesbladet

Singelaktuella Eric Saades, 27, karriär har gått spikrakt uppåt ända sedan genombrottet med ”Manboy” 2010, och vinsten i Melodifestivalen med ”Popular” året därpå.

När han förra året medverkade i succéprogrammet ”Så mycket bättre” var det som upplagt för ytterligare en skjuts i karriären.

Men det blev inte riktigt så.

Nu berättar Eric Saade för första gången om den mörka tiden efter programmet.

– Jag hade väl någon slags stress från branschen att jag var tvungen att släppa musik direkt efter, men jag var bara helt uttömd. Jag kunde liksom inte, säger han och fortsätter:

– Jag hamnade i ett vakuum och fick en enorm stress. Därför behövde jag fly iväg.

Saade tog en timeout på tio veckor, reste iväg och höll sig borta.

– Jag behövde det. När jag kom tillbaka så var jag fett taggad och kunde slutföra några av låtarna jag börjat med innan ”Så mycket bättre”. Och här är vi.

”Så jävla fel” heter den första låten han släpper och det är första gången Saade skriver och släpper egen musik på svenska.

– Det har alltid varit en slags dröm att sjunga på svenska. Så har jag känt sedan jag var tonåring. Nu tio år senare så kändes det som rätt tillfälle. Men det tog längre tid än jag trodde det skulle göra, säger han.

Mycket ångest

Enligt honom själv är det stor skillnad på göra musik på svenska jämfört med engelska.

– Det är mycket mer ångest kopplat till att skriva på svenska. Man skriver om historier som blir så genomskinliga på ett sätt, som det inte blir när man skriver på engelska där man kan gömma sig bakom coola textrader.

– Alla låtarna är ju historier från ens liv. Till en början lämnade jag ut alldeles för mycket. Det blev för tydligt vem jag sjunger om och vad låten verkligen handlar om. Men nu har jag hittat en nivå tycker jag.

När jag lyssnar på låten ”Så jävla fel” så får jag känsla att den handlar om ditt ex Molly Sandén, stämmer det?

– Jag kommer aldrig att erkänna vem den här låten handlar om. Jag är för feg för det. Det här är ju en break up-låt det kan ingen missa. Och jag har väl egentligen bara ett stort break up i mitt liv, säger Eric och fortsätter:

– Det är otroligt mycket själ i mina nya låtar och självupplevda texter vilket gör dem bra tycker jag.

Eric Saade har inte bara bytt språk från engelska till svenska i sina låtar.

Startade eget

Efter ”Så mycket bättre” gjorde han sig också av med sitt skivbolag, och startade ett eget där han nu ger ut sin egen musik.

– Jag hade aldrig vågat göra det här för fem år sedan. Men det var det enda alternativet för att slippa stressa ut musik, säger han.

Han erkänner också att en viss ekonomisk trygghet har haft betydelse.

– Det är klart man blir en bättre konstnär när man inte jagar pengar. Antingen så gör du något för att du måste tjäna pengar. Eller så gör du något som du i bästa fall tjänar pengar på men lägger hela ditt hjärta i, och det här är ett sånt projekt där verkligen hjärtat legat först.

Singeln ”Så jävla fel” släpps den 19 oktober.

Det här är drömuppställningen 00:40
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Eric Saade