Var helt pank - fick miljoner på nätet

David drog in pengar till långfilm - nu jagas han av Hollywood

Han var barskrapad och tänkte precis sälja sin tv.

Då lade han ut en trailer till sitt filmprojekt ”Kung Fury” på internet.

Nu jagas David Sandberg av Hollywood.

RÄDDADE ”KUNG FURY”Redan när David började filmarbetet var målet att lägga upp den på Kickstarter. ”Jag tänkte att om fler människor går in med mindre summor känns det inte lika riskfyllt för den enskilde”, säger han.
RÄDDADE ”KUNG FURY”Redan när David började filmarbetet var målet att lägga upp den på Kickstarter. ”Jag tänkte att om fler människor går in med mindre summor känns det inte lika riskfyllt för den enskilde”, säger han.

David Sandberg, 28, var trött på jobbet på reklambyrån i Umeå.

I stället började han jobba med den egna 80-talskomedin ”Kung Fury”. En film om en polis i Miami med exceptionella karatetalanger som bestämmer sig för att resa i tiden. Målet är att förgöra den farligaste kung fu-mästaren genom tiderna, Adolf Hitler, också känd som Kung Führer.

Under ett och ett halvt år har David jobbat häcken av sig och satsat egna pengar för att få ihop filmen.

– Jag har känt flera gånger under årets gång att ”vad fan är det jag håller på med?”. Jag har knappt råd med mat och här sitter jag och sliter och sliter. Precis innan släppet så var jag nära att sälja min tv för att jag hade så sjukt lite pengar.

13 000 olästa mejl

Släppet han pratar om är trailern till filmen som på annandag jul lades upp på insamlingssajten Kickstarter. Målet var att samla in 200 000 dollar, cirka 1,3 miljoner kronor, för att kunna färdigställa en film på 30 minuter som sedan släpps på internet. Med 20 dagar kvar har den kommit upp i drygt 436 000 dollar. Nu är planen, förutom att göra 30-minuters­versionen, att också göra en långfilm.

Davids mejlkorg har svämmat över med respons.

– Jag hade 13 000 olästa mejl i går.

Hur känns det?

– Det är helt sjukt. Första dagarna så satt jag bara och svettades och uppdaterade konstant och såg alla visningar och alla pengar, det bara rullade in saker överallt.

Det är inte bara filmentusiaster med en fäbless för 80-talet som har mejlat.

”Tunga lirare”

– Hollywood har hört av sig, och det är ganska tunga lirare men jag ska inte avslöja för mycket. Men vi får se, jag tänker inte hoppa på nästa tåg till Hollywood och skita i allting. Jag vill fortsätta jobba med samma folk som nu, fast man kan slappna av lite och slippa tänka på hyra och mat så mycket.

Publisert: