’Man slipper alla regler’

NÖJE

Jackson om det ovanliga slutet på nya ’Hobbit’

1 av 3 | Foto: Gillar tvåor. Peter Jackson tycker att mittfilmer ger större frihet i skapandet.

Över 400 000 svenskar har redan sett ”Hobbit: Smaugs ödemark”.

Ett fartfyllt äventyr med ett ovanligt slut.

– Det är kul att göra mittfilmen, säger Peter Jackson. Man har mer frihet och behöver varken början eller slut på historien.

Här avslöjas inte hur filmen slutar.

Men en del kallar det en perfekt cliffhanger, andra blir snopna.

– Det fina med en trilogi är att man slipper de vanliga regler som gäller en ensam film, säger Peter Jackson. Det finns en underförstådd överenskommelse med publiken. De vet att slutet inte kommer den här gången.

Han säger också att ”Sagan om de två tornen”, mittfilmen i förra filmtrion, har en speciell plats i hans hjärta.

– Jag försöker få filmerna att fungera en och en, men också som en helhet, säger Peter Jackson. De här tre, och även ihop med ”Sagan om ringen”.

Mer lekfull

Han säger att han vill ge lite olika smak på de tre ”Hobbit”-filmerna. Den första var mer lekfull, mer i samma ton som Tolkiens barnbok. ”Smaugs ödemark” har mer action och mörker.

– Nästa film blir den mest känslosamma av alla tre, säger Peter Jackson. Det är flera saker här som är förberedelser för trean.

Den nya filmen har också en drake. Benedict Cumberbatch ger röst åt Smaug. Det tog ett tag för Jackson och hans medarbetare att hitta rätt typ av drake.

– En drake som pratar... Jag kunde inte få Sean Connery i ”Dragonheart” ur skallen. Namnet låter till och med som om Connery uttalar det, Schmaug, säger Peter Jackson med skottsk dialekt.

”Paranoid psykopat”

Nu har det blivit en mycket otäckare varelse.

– Det är som i första ”Hobbit” där Bilbo gissar gåtor med Gollum, säger Peter Jackson. Fast mycket mer hotfullt och skrämmande. Smaug är en paranoid psykopat.

VAD TYCKER DU OM SLUTET PÅ FILMEN?

Karolina Fjellborg: BRA

Den perfekta cliffhangern! Just när man börjar känna att man har sett nog av Smaug stänger han hela kalaset med en hotfull sorti som bygger upp förväntningarna inför finalen, och väcker ett sug efter mer. Det är en bra känsla att lämna biosalongen med.Karolina Fjellborg

Markus Larsson: DÅLIGT

Det är inget slut. Det är ett ”slut”. Jackson klipper okänsligt av filmen mitt i en scen. Det märks att han kavlar sin historia så mycket att han inte vet var han ska sätta punkt längre.