Klick!

Mette-Marit dolde sin fars missbruk

Av: 

Mirja Ljunggren

NÖJE

Kronprinsessan Mette–Marit uppväxt präglades av henens pappas alkoholproblem.

Nu berättar hon för första gången öppet om skammen över sin bortgångne pappas alkoholism.

– Jag kände alltid att jag hade något att dölja, har hon sagt enligt VG.

Kronprinsessan Mette Marit är ett levande exempel på att alkoholism är en sjukdom som inte bara påverkar den som dricker utan även människorna runt omkring.

När hon läste författaren Karl Ove Knausgårds bok ”Min kamp” som bland annat handlar om hans pappas alkoholmissbruk väcktes smärtsamma minnen om hennes egen far Sven O Høiby till liv.

– Något inom mig gick i bitar när jag läste Karl Ove Knausgård första gången och det öppnade upp ett stort hål i bröstet, berättade Mette-Marit nyligen under en känslomässig bokuppläsning, uppger bland andra VG.

– Knausgård skrev om sin pappa. Men det kändes som att han skrev om min, sa kronprinsessan.

Under uppläsningen som var ett led i projektet ”Litteraturtåget” delade Mette-Marit öppenhjärtigt med sig av skamkänslorna hon upplevde under sin barndom.

– Jag kände alltid att jag hade något att dölja när jag var liten eftersom mina vänner inte visste att min pappa var alkoholist.

”Bidrar till att bryta tabun”

Mette Marit hyllas nu för valet att dela med sig av sina upplevelser.

– När kronprinsessan berättar om hur hon som barn påverkades av sin fars alkoholproblem, så bidrar hon till att bryta tabun, säger Jan ­Elvereum, generalsekreterare i nykterhetsorganisationen Blå kors till Dagbladet.

Förhållandet mellan Mette-Marit och hennes skandalomsusade far var länge iskallt efter att hon sagt upp kontakten. Mette-Marit vägrade låta sina barn träffa sin morfar efter att han försökt rida på sin dotters kungliga äktenskap och läckt pikanta uppgifter om hennes partyfyllda ungdom till norsk press. Sven O Høiby led av lungcancer och var 70 år gammal när han gick bort i mars 2007 efter en lång tids sjukdom.

”Klandrade mig själv för mycket”

Far och dotter hade då försonats och Mette-Marit besökte sin pappa flera gånger på sjukhus innan han dog.

Vid bokuppläsningen tog Mette-Marit även upp sina känslor kring sin pappas död.

– När min far dog var det mycket som jag inte hade sagt, mycket som jag inte förstod och mycket som jag klandrade mig själv för, sa hon, enligt Vg.no.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!