’Jag är bra på att ha hemligheter’

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

”Sherlock”-stjärnorna Benedict Cumberbatch och Martin Freeman om storsuccéns framtid

1 av 4
Benedict Cumberbatch är numera världskänd som Sherlock Holmes. Men han vill hålla sig jordnära. ”Jag försöker se varje jobb som det första jag har. Hur ska jag klara jobbet med regissören och kollegorna?”, säger han.

”Sherlock” har gjort ­honom till superstjärna.

I den nya säsongen av succéserien bjuder Benedict Cumberbatch in dansken Lars Mikkelsen att ­dela rampljuset.

– I rollen är han ett jävla svin, en skrämmande varelse, säger Cumberbatch. Men som sig själv är han en fantastisk människa.

Före ”Sherlock” var ­Benedict Cumberbatch, 37, nästan okänd.

Nu är han och Martin Freeman, 42, så efterfrågade att det måste pusslas mycket för att filma ”Sherlock”. Freeman har lagt många månader på ”Hobbit” och Cumberbatch har fått massa filmroller.

Lars Mikkelsen, som är storebror till Mads, har nått internationell berömmelse genom ”Brottet” och ”Borgen”. I ”Sherlock 3” syns han så småningom.

– Han är underbar. Lars är cool, säger Benedict Cumberbatch.

Du har fått många roller efter ”Sherlock”. Har ­livet ändrats?

– Jag försöker se varje jobb som det första jag har, säger Benedict Cumberbatch. Hur ska jag klara jobbet med regissören och kollegerna? En del uppmärksamhet jag får är märklig, men jag har jobbat i elva år och båda mina föräldrar är skådespelare.

Såg ut att dö

Hans föräldrar spelar - Sherlock Holmes föräldrar.

I finalen på ”Sherlock 2” såg det ut som om Sherlock Holmes dog. Arthur ­Conan Doyles detektiv dog i berättelsen ”Reichenbachfallet” 1894. I nya avsnittet ”The empty hearse” visas vad som hände. Många hemligheter.

– Det är inga problem att hålla saker hemliga, jag tror att folk inte vill få det avslöjat, säger Benedict Cumberbatch. Det är roligare att upptäcka vad som händer när man tittar. Jag har hållit på flera filmhemligheter, både ”Star Trek” och ”Hobbit”.

”Mycket snyggt”

Martin Freeman har heller inte sagt något.

– Min fru vet redan, säger Martin Freeman. Hon har en stor roll i nya serien.

Han är glad för rollen som Watson.

– Jag är mycket stolt över ”Sherlock”, säger Martin Freeman. Det är ett av de bästa jobb jag gjort. Som det är skrivet, filmat, regisserat. Det är mycket snyggt och jag älskar den.

Han tror att det blir fler avsnitt.

– Så länge folk vill se ­serien och vi som gör den tycker det är kul, säger Martin Freeman. Förutom ”Hobbit” har inget jag gjort varit lika stort internationellt som ”Sherlock”. Mitt liv förändrades när ”The ­office” kom, men ”Sherlock” gjorde att ännu fler skriker åt en på ­bussar och väntar ­utanför ­huset.

Publicerad: