Klick!

Stjärnorna missbrukar hästpiller

Av: 

Mirja Lundqvist

NÖJE

Forskare: Deras hjärtan stelnade

Jakten på ett perfekt yttre får stjärnorna att ta till extrema knep

I Hollywood har svältdieter och droger blivit en livsfarlig genväg till den superslimmade ”size zero”-kroppen.

I Hollywood är kampen om framgång och berömmelse stenhård och trots allt prat om hälsosamma dieter ser vi ständigt nya bilder på kändistjejer med utstickande höftben och insjunkna kinder. Ju magrare desto bättre, tycks de unga stjärnorna resonera.

– Pressen på unga kvinnliga skådespelerskor att hålla sig smala bara växer, säger Joanne Ikeda, näringsfysiolog vid Berkley universitet i Kalifornien, till den amerikanska nyhetssajten ABC news.

En av alla tunna stjärnor som ständigt omges av rykten om ätstörningar är 24-åriga Keira Knigthley. Själv förnekar filmstjärnan bestämt och menar att hon är ”naturligt smal”, men Joanne Ikeda är skeptisk.

– Hon ser ut som en flykting från ett koncentrationsläger. Hon ser ut att gå på en svältdiet som kommer att ge henne hälsoproblem så småningom, säger hon.

Experterna kritiska

”Goda gener”, ”hög ämnesomsättning” eller ”ett aktivt liv med barnen” är populära förklaringar bland stjärnorna, men sanningen är att de flesta kämpar stenhårt för att hålla vikten nere med hjälp av privata kockar, träningsexperter och personliga tränare.

Kändistränaren Gunnar Peterson, som jobbat med superstjärnor som Angelina Jolie, 33, Jennifer Lopez, 39, och Penélope Cruz, 34, berättar för Daily news om en skådespelerska han tränade fyra gånger i veckan - utöver hennes dagliga pass på motionscykeln.

– När någon frågade hur hon hade ”förvandlat” sin kropp, svarade hon, ”Oh, jag yogar och går ut med hunden”. Det fick mig att skratta, säger Peterson.

Receptbelagda piller

Jackie Warner, delägare till Sky Sport & Spa i Beverly Hills, håller med.

– Vi tränare skrattar nästan ihjäl oss när vi hör kändisar prata om sina dieter och träningsrutiner. Det är svårt att på naturlig väg få en riktigt tunn kropp på tre veckor, säger hon.

Överdriven träning och svältdieter är inte hela hemligheten. Tidningar som bland andra brittiska The Independent och New York Daily mail menar att många stjärnor tar till receptbelagda mediciner för att gå ner i vikt.

– Efter att Kate Moss åkte dit för kokain, började modellagenturerna slå ner på tjejer som använde tunga droger som kokain och heroin för att hålla sig smala. Så nu är det mer dietpiller och steroider; de är lättare att gömma och om de blir pressade kan tjejerna säga att de har ett recept, säger den Manhattan-baserade tränaren Justin Gelband i Daily mail.

Men jakten på en supersmal kropp kan få allvarliga konsekvenser. Tvillingen Mary-Kate Olsen, 22, och skådespelerskan Lindsay Lohan, 21, är två unga skådespelerskor som fått behandling för sina ätstörningar och rykten sprids ständigt om stjärnor som tar till olika droger för att pressa vikten.

Efter filmstjärnan Heath Ledgers tragiska bortgång januari 2008 efter en överdos på flera olika receptbelagda mediciner, har debatten om läkemedelsmissbruket i Hollywood fått ny fart. Skådespelerskan Lindsay Lohans pappa Michael har öppet berättat om sin oro över att dottern ska gå samma öde till mötes.

– Även innan Heath dog så berättade jag för Lindsay om hur orolig jag är över pillrena hon äter, säger han i en intervju med magasinet In touch.

Lindsay har de senaste åren åkt in och ut på olika behandlingshem för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Enligt Michael Lohan har hans dotter i åratal ätit olika receptbelagda läkemedel. När Lindsay för några år sedan bröt handleden ska hon ha fått det morfinliknande läkemedlet Oxycontin utskrivet mot smärtan.

Piller för ADHD

– De har även gett henne Adderall för hennes adhd, Xanax mot depression och oro och Ambien mot sömnproblem, har Michael Lohan berättat.

Det amfetaminliknande läkemedlet Adderall är en av de mest omtalade svältdrogerna i Hollywood just nu. Det receptbelagda läkemedlet är till för att behandla patienter som lider av uppmärksamhetsstörningen adhd, men de hungerdämpande och uppiggande effekterna har gett den ryktet som ett slags ”mirakel”-dietpiller - trots att medicinen kan leda till psykotiska anfall, depression och allvarliga hjärtproblem.

Syndabocken

När superstjärnan Britney Spears, 27, i januari förra året togs in på psyket för andra gången hade hon enligt nyhetssajten Tmz.com, förutom stora mängder laxermedel, även tagit Adderall. Även Paris Hilton, 28, erkände i somras för programledaren Larry King att hon äter medicinen - eftersom hon enligt egen utsago lider av adhd - och när en utmärglad Nicole Richie i mars 2007 fördes till sjukhus för uttorkning sades det att hon hade trillat dit på pillret.

– Hon älskar Adderall för att det hjälper henne att hålla sig vaken och får henne att inte vilja äta, sa en källa då till In touch.

Stjärnstylisten Rachel Zoe, 37, som jobbat med superkändisar som Nicole Richie, 27, Mischa Barton, 23, Kate Bosworth, 26, ses som en av syndabockarna bakom jakten på ”size zero” och ihärdiga rykten säger att hon har hjälpt sina ”it-tjejer” på traven med mer eller mindre ljusskygga metoder. Stylisten har anklagats för att ha smugglat Adderall från Mexiko till sina klienter, något hon själv förnekar, enligt Daily mail.

Äter Hästmedicin

Förutom Adderall pekas även Clenbuterol ut som en populär bantningsdrog bland stjärnor. Det steroidliknande preparatet är en gammal astmamedicin som används som nu används för hästar. Harrison Pope, forskare vid Harvard, säger i brittiska Daily news att det inte är klarlagt vilka effekter det kan ha på människor, men att labbtester på råttor har gett skrämmande resultat.

– Deras hjärtan stelnade. Man kan förutspå att människor som tar stora doser Clenbuterol riskerar att drabbas av stroke, säger han.

Men många struntar i riskerna. Hollywood-tränaren Jackie Warner är en som varnar för drogens popularitet.

– Jag hör mycket om det på mitt gym och det är en farlig drog. Jag tror att Clenbuterol är så populärt i Los Angeles för att vi är så nära Mexiko, och jag vet folk som i åratal har åkt över gränsen och köpt påsar fulla med det, säger Warner på CBS news sajt.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!