Glad över att vara svensk

NÖJE

Jag har aldrig känt mig speciellt mycket som en patriot men just nu är jag faktiskt rätt glad att jag är svensk. Jag vill faktiskt sträcka mig så långt som till att det inte varit roligare med ny svensk musik sen indiepopvågen svepte som bäst runt 1992–93.

I år har det hunnit komma fina singlar och ep:s med Shout Out Louds, Isolation Years och Laakso. För att inte tala om de monumentala albumen med The Knife och The Radio Dept. På väg inom kort är debut-ep:n med soulpunkestradören Florence Valentin. Senare i vår släpps det första albumet med lågmält intensiva stockholmsbandet The Concretes.

Men huvudstaden för den nya svenska popen heter Göteborg. Därifrån kom i fjol det charmanta debutalbumet från The Embassy och den elektriska singeln ”Aldrig förstå” med Franke.

Under det här årets två första månader har staden redan givit oss en strålande nervig debutsingel från Her Majesty och en grym garagerock-ep med Whyte Seeds. Och finns det någon rättvisa borde vi få höra The Junior (med Daniel Gilbert från Håkan Hellströms band), Monkeystrikes (med Cecilia Nordlund från Souls) och singer-songwritern Alexander Durefelt på skiva innan året är slut.

En god introduktion till en del av det nya är det nyss släppta samlingsalbumet ”Who will buy these wonderful evils” från göteborgsbolaget Dolores.

Vid sidan av spår från bland andra Franke, Broder Daniel, Whyte Seeds och Silverbullit dyker två lovande helt nya akter upp. Dels José Gonzales, en singer-songwriter som det viskats om ganska länge i Göteborg och som i sin ”Deadweight on velveteen” hittar en skör akustisk känslighet man vill höra mer av. Dels Alf, som förvisso inte är från Göteborg men som med ”Mitt i Malmö City” lyckas placera Modern Lovers mest febriga sida mitt i det skånska 80-talet på ett ganska svåremotståndligt sätt.

Och inte för att jag riktigt förstår tanken men som en angenäm bonus får vi på ”Who will buy these wonderful evils” en hel skiva med svensk 60-talspop. Såväl Tages och Pugh som mer kultorienterade namnen Annaabee-Nox och Outsiders finns med.

Om ni tror att det är först på senare år som Sverige blivit bra på rock ska ni låna ett öra till den också.

Lyssna

på spår från "Who will buy (these wonderful evils)"

Håkan Steen