Nu får Persbrandt större ’Hobbit’-roll

avJens Peterson

NÖJE

Peter Jackson till Nöjesbladet: Vi tar hit honom för fler scener

1 av 7 | Foto: METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES INC.
Martin Freeman som ”Bilbo Bagger”.

WELLINGTON. Nöjesbladet fick som enda svenska tidning hänga med film­teamet under världs­premiären av ”Hobbit: En oväntad resa” i Nya Zeeland.

Men redan nu ser regissören Peter Jackson fram emot uppföljaren – för att få jobba mer med Mikael Persbrandt.

– Han har skapat en extremt stark rollfigur, säger han.

Den 12 december har ”Hobbit: En oväntad resa” premiär i Sverige. Men Mikael Persbrandts karaktär Beorn dyker först upp om ett år.

– Ni får vänta till film två med att se honom, säger Peter Jackson.  Jag ser fram emot det, i den andra filmen.

För den som läst ”Hobbiten” är det ingen överraskning. Bilbo, Gandalf och de 13 dvärgarna ger sig ut på en resa där de möter många äventyr på olika platser. Ungefär halvvägs in i boken kommer de till Beorn och hans hus. Där sker några viktiga scener innan sällskapet drar vidare. I slutet av berättelsen har Beorn en stor och mycket viktig roll.

Så länge det var två filmer fanns mötet med Beorn i den första. Nu är det flyttat till fortsättningen, ”Hobbit: Smaugs ödemark”.

”Helt underbar”

Vad kan vi vänta oss?

– Historien har definitivt mycket Beorn i den andra och tredje filmen. Mikael är en fantastisk skådespelare, helt underbar. Vi kommer att ta honom tillbaka hit för vi ska spela in fler scener till den tredje filmen nästa år. Han är så bra. Beorn är den sortens karaktär man vill skriva mer material till, säger Peter Jackson.

Peter Jackson är uppenbart lättad nu när del ett är klar. Det har varit en lång och besvärlig resa. Jurdiska bråk, finansiella problem, fackföreningar som svartlistade. Jackson opererades för magsår och inspelningen sköts upp i januari 2011.

Snart semester

Du verkar jobba jämt. Har du någonsin tid att koppla av?

– Ha ha ha. Avkoppling är ett underbart ord, som jag bara kan drömma om. När man går in i ett projekt som det här, nu tre filmer, får man räkna med fyra år av konstant arbete. Jag kan inte ens läsa böcker nu, jag är för trött. Varje gång jag plockar upp en bok så somnar jag efter två–tre sidor. Jag ser lite på tv.

Så du har många filmer att ta igen?

– Ja. Jag har inte sett filmerna det snackats om det senaste halvåret. Men jag får sex veckors semester efter premiären. Innan jag börjar jobba igen på tvåan. Under de sex veckorna ska jag se en massa film på bio.