Filmstjärnorna har räddat plastbitarna

Foto: Jens Peterson.
NÖJE

Skådespelare kan få priser. Publikens kärlek. Beröm av kolleger.

De kan också få en ny sorts ära.

Bli en hjälte i plast. Lego väger snart lika tungt som Oscar.

Fler och fler saker förvandlas till Legovärldar. Johnny Depp är mycket söt som Tonto i Legos Lone Ranger-serie som släppts inför filmpremiären den 3 juli. Russell Crowe twittrade nyss om hur stolt han är över att ha blivit Legofigur – det är ­rollen som Stålmannens pappa i ”Man of steel” som gett honom den äran.

Jor-El ser ut som en liten Russell Crowe. Andra favoriter är figurerna från Hobbit, i synnerhet Gollum och Gandalf. Nytt med de små gubbarna är att de kan ha två ansiktsuttryck. Arg eller glad, beroende på vilken ­sida av huvudet man snurrar fram.

Allt det här är gulligt och kul.

Men naturligtvis handlar det om pengar. Stora pengar. Sanningen är att Lego höll på att gå under. Samarbetet med olika storfilmer räddade företaget. Förlusten räknades i miljarder kronor, men med fler och fler serier byggda kring filmer har de åter blivit ett vinstrikt företag.

”Star wars” var en isbrytare för en ny sorts Lego. Nu finns det Harry Potter och ”Pirates of the caribbean”, ”Sagan om ringen” och Hobbit och superhjältarna från ­Avengers. ”Toy story”, ”Nalle Puh” och ”Bilar” har också blivit Lego i nära samarbete med Disney. Stålmannen och Spindelmannen. Indiana Jones.

Klossarna görs nu i alla former och färger. Vi är långt från den tid när det bara fanns fyrkantiga bitar som med fantasi och god vilja kunde tolkas som olika byggprojekt. Nu kan man skapa det mesta i Lego. Det har blivit mer avancerat och vuxnare, samtidigt som klossar för de minsta har utvecklats.

Vi köper lådor med åldersgräns, 16+ och 18+. Vuxna människor försörjer sig som Legobyggare och gör modeller av riktiga byggnader och projekt.

Lego samarbetar med filmbolagen om populära berättelser. De gör också egna filmer och spel. Vi har kommit varvet runt.

1950-talets präktiga God Lek har blivit ekonomisk stormakt som når hela världen. Gulliga gubbar är värda guld.

Plast kan väga tyngre än det ser ut.

ARTIKELN HANDLAR OM