Petra Mede – det är något av en bomb

Foto: SVT

Petra Mede leder Eurovsion song contest 2013.

Inget klockrent val, men heller inget dåligt val.

Jag har aldrig riktigt trott på det där spåret att SVT skulle ha en Hollywoodstjärna som programledare.

Det är för stor risk att ha någon utan programledarerfarenhet, när så pass många miljoner tv-tittare sitter bänkade runtom i Europa.

Dessutom… även om svenska skådespelare numera tycks ha klippkort över Atlanten, så är det egentligen bara en som har tillräcklig lyskraft, som så gott som hela världen känner igen, som skulle skapa en Wow-känsla, och det är Alexander Skarsgård, vampyren Eric Northman i tv-serien ”True blood”.

Sannolikheten för att han skulle ha haft tid eller varit ett dugg intresserad bedömer jag som extremt liten.

Han brukar hänga på de coolaste rockfestivalerna och på Söderstadion och se sitt Hammarby spela fotboll om han är hemma i Sverige.

Möjligen skulle han ha varit intresserad om det svenska bidraget i finalen hade framförts av Kennedy Bakircioglü & the Bajen Choir…

Trodde på Luuk

Jag har nog snarare trott att SVT skulle satsa på en professionell programledare.

Trodde länge på Kristian Luuk. Han har liksom varit urtypen för hur man leder sådana här program ända sedan man gjorde om Melodifestivalen till en följetong. Både proffsig och rolig. Han är en av SVT:s största programledarprofiler och public service-tv är naturligtvis måna om att hålla honom på gott humör. Dessutom måste han väl göra något mer än ”På spåret”.

”Något av en bomb”

Trodde också länge på Sarah Dawn Finer. Hon har redan visat att hon kan leda sådana sändningar på ett utmärkt sätt, hon kan sjunga och har humor, hon talar dessutom klockren engelska.

Ett annat spår var någon rutinerad veteran, typ Kattis Ahlström. Hon har inte bara lett Eurovision song contest en gång, hon har dessutom stor vana vid sådana här galor över huvud taget.

Det blev Petra Mede.

Något av en ”bomb”.

Främst har nog ingen riktigt räknat med henne för att hon är så pass nybliven mamma. Hur mycket hjälp hon än har bakom kulisserna, kan det nog onekligen ge vissa koncentrationssvårigheter om hennes lilla dotter vaknar med fel humör.

Petra Mede förvånar också för att man rimligtvis inte får så stor anledning att utnyttja hennes komiska genialitet; mycket i det här programmet handlar om att rabbla siffror.

Å andra sidan har Petra Mede visat att hon är ett superproffs när det gäller att leda Guldbaggen, det har varit både glitter, glamour, sång och humor, så det här blir nog bra.

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM